reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Sotva vyšel první telefon podporující 240W nabíjení přes USB-C, už nám společnost Redmi prezentovala pokus o ještě rychlejší 300W nabíjení. V takovém případě byl 4100mAh akumulátor telefon nabit za pouhých 5 minut.
unreall (481) | 3.3.202315:38
A neznamená rýchlejšie nabíjanie­/zohrievanie batérie aj rýchlejšiu degradáciu? Dnes je rýchlonabíjanie pozorovateľný trend vo svete smartfónov, kde sa výrobcovia predháňajú wattami a obzvlášť tí čínsky to využívajú, ako marketing, ale asi je vzdy z hľadiska kondície batérie lepšie nabíjať niečim “normálnym” pekne pomaly pár hodín.

Jasne, batéria sa po zničení vymení za novú a ide sa ďalej. Mne sa ale čokoľvek neefektívne protiví a hlavne, dnešné smartfóny majú tie batérie pomerne dosť veľké, aby niekto nutne potreboval nabíjať počas dňa do piatich minút a utekať s tým preč.
Ja stále používam 5W nabíjačku a pri kupé nového telefónu, ju stále neplánujem meniť, ale ja som zase neni tak prikovaný k telefóne 24­/7, ako často v spoločnosti pozorujem.
Odpovědět2  0
Milan Šurkala (4498) | 3.3.202317:45
"A neznamená rýchlejšie nabíjanie​­/zohrievanie batérie aj rýchlejšiu degradáciu?­"

Obvykle ano. Otázkou je, jak významný je to problém. Třeba realme u svého GT Neo 5 s 240W nabíjením uvádí 1600 nabíjecích cyklů při rychlonabíjení, což je mnohem více než běžných 500­-800 cyklů, které měly ještě nedávno telefony, a to s nabíjením pomalým. Takže ono je možné, že to s pomalým nabíjením nedá 1600, ale třeba 2000, každopádně i tak je to 2­-3násobek stavu minulého. Otázkou také je, jak moc se liší toto číslo od skutečného stavu.
Odpovědět1  0
Budman (251) | 3.3.202320:36
Zrovna Čina a udávané parametry baterií je kombinace, která vytváří veselé situace, takže dokud to nepotvrdí nějaká nezávislá autorita měřením, tak bych tyhle hodnoty životnosti bral s velkou rezervou :­-­)
Ale ono je to ve výsledku jedno, stejně vzhledem k celkové morální životnosti současných telefonů je většina lidí mění dříve než k nějaké viditelné degradaci baterií dojde, takže se to tak moc řešit nemusí.
Samozřejmě ale pomalé nabíjení bude k baterii vždy šetrnější než rychlonabíjení a osobně už v těhlech závodech smysl nevidím, když je mobil nabitý během 30­-60min, tak je to naprosto dostačující pro 99% uživatelů
Odpovědět1  0
unreall (481) | 4.3.202313:28
Áno, telefóny sa dnes menia pomaly každým druhým­/tretím rokom, takže z tohto hľadiska na tom asi fakt moc nezáleží. Tiež mi príde nabíjanie do hodiny na 100% úplne v poriadku, ale evidentne dopyt masy našepkáva výrobcovi niečo iné.

Mne na telefóne ­(iphone 8­) len tak tak vydrží batéria jeden deň, keď sa ho moc nedotýkam :­). Namiesto nového modelu, ale vymením batériu, pretože táto je asi tak na 60% pôvodnej kapacity a ešte nejaký čas poslúži, kým príde model, za ktorý usúdim, že tie stovky eur stoja.
Odpovědět0  0
niggurath (11) | 3.3.202312:08
Mě by zajímala teplota baterie. Už při 24W nabíjení se telefon znatelně zahřeje.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.