reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Regulátoři váhají nad akvizicí Armu, NVIDIA může přijít o 1,25 mld. dolarů

29.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Regulátoři váhají nad akvizicí Armu, NVIDIA může přijít o 1,25 mld. dolarů
Jensen Huang zněl v létě ještě optimisticky, když mluvil o akvizici firmy Arm za 40 miliard dolarů. Nyní ale dle The Telegraph hrozí spíše to, že NVIDIA přijde o 1,25 miliard dolarů a nezíská vůbec nic. 
V tuto dobu bychom nedávali NVIDII velké šance na to, že jí bude umožněna akvizice firmy Arm, což by byl obchod desetiletí, který by mohl na ještě delší dobu značně ovlivnit dlouhou řadu společností po celém světě a NVIDIA by díky němu dostala do rukou svou vlastní procesorovou architekturu. Obavy regulátorů v USA, Evropské unii, Velké Británii a potažmo i Číně pramení právě z toho, jak by NVIDIA mohla ovlivnit konkurenceschopnost jiných firem a vypadá to, že názory jsou zatím spíše odmítavé. Podobně se vyjádřil i spoluzakladatel samotné firmy Arm, dle nějž by NVIDIA jistě zneužila svou novou pozici, ale na druhou stranu přišla i nečekaná podpora firem Broadcom, MediaTek a Marvell Technology Group, které samy architekturu ARM využívají. 
 
 
Dle The Telegraph přitom o případném neúspěchu mluví už i sama NVIDIA, která sdělila, že pokud regulační úřady akvizici neschválí, sama přijde o 1,25 miliard dolarů na zálohách. Tyto peníze totiž složila už předem a nyní svým investorům potvrdila, že o ně v případě zablokované akvizice přijde. 
 
To samozřejmě nebude z finančního hlediska likvidační pro firmu, která byla připravena zaplatit za Arm přibližně 40 miliard dolarů a sama už dosáhla sedmi miliard tržeb za poslední kvartál. I tak to ale představuje asi polovinu jejího čistého zisku za poslední kvartál, takže ani pro firmu kalibru NVIDIE to není zanedbatelná částka, která by nebolela a nemohla být vynaložena mnohem účelněji. 
 
NVIDIA přitom původně chtěla celý obchod uzavřít na začátku příštího roku, což už téměř s jistotou nedopadne. Ve skutečnosti je zevrubným zkoumáním regulátorů už ohrožen i nejzazší termín v září 2022, po jehož vypršení už případná dohoda zřejmě padne. 
 
Aktuálně se přitom stále ještě čeká na to, až se akvizice začne řešit v Číně, kde také může jít o dlouhé měsíce vzhledem k tomu, že mnoho čínských firem využívá procesory ARM. 


reklama