reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Restaurace v Bostonu se pyšní robotickou kuchyní

8.5.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Restaurace v Bostonu se pyšní robotickou kuchyní
Studenti z MIT, kteří chtěli k zákazníkům dostat zdravé a dostupné jídlo, se rozhodli založit restauraci, jejíž kuchyně je na první pohled něčím zvláštní. O přípravu pokrmů se tam totiž postará robotický wok.  
Bostonskou restauraci se rozhodli založit čtyři studenti z Massachusettského technologického institutu, kteří se spojili s michelinským kuchařem. Není to ale podnik, na který by zákazník narazil na každém rohu. Restaurace je specifická tím, že mezi zaměstnanci jsou i roboti. 
 
Projekt vznikl s cílem udělat zdravé jídlo cenově dostupnější. Restaurace se jmenuje Spyce, nachází se v Bostonu a její speciální kuchyň je vybavena sedmi robotickými woky, které připravují různé pokrmy. 
 
Vše funguje tak, že si zákazník sám vybere jedno z jídel na dotykovém displeji a všechny ingredience se samy nasypou do jednoho ze strojů. Po vaření jednotlivých objednávek se wok i automaticky očistí. 
 
 
Robotický wok ale není schopný provést přípravu jídla od začátku až do konce sám. Těmto strojům musí pomáhat lidský personál, který nakrájí a připraví jednotlivé přísady, zejména zeleninu. O servírování se také starají zaměstnanci z masa a kostí. Zakladatelé restaurace Spyce totiž nechtěli vytvořit stoje, které by nahradily veškerý personál podniku. 
 
Kromě samotného jídla restaurace nabízí návštěvníkům i pohled do netradiční kuchyně. Automatizované vaření totiž můžou zákazníci při čekání na svou objednávku pohodlně pozorovat, protože zakladatelé restaurace nechtěli nic skrývat. 
 


reklama