reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
17.8.2021, Milan Šurkala, aktualita
31letý zakladatel velkého řetězce čínských restaurací Meiyihao už není mezi námi. Zahynul při nehodě v elektromobilu NIO, které tou dobou bylo částečně autonomně řízené funkcí NOP (Navigation On Pilot).
CooliPi (378) | 18.8.202121:09
Nechci se delat nejak chytrym, ale po shlednuti videa mi to prijde, ze ­(jak jsou tam rozhazene ty kuzely kolem aut ­- ne ty kterymi to pak obehnali­) ze tam bylo zuzeni a mozna svedeny nejak provoz do jednoho pruhu dalnice a ze auta do sebe narazila skoro celne. Jestli si vzpominat, posledne melo problemy autonomni vozidlo s detekci silnice kde byly kuzely ­- to snad bylo Waymo, jestli se nepletu. Vozidlo prestalo detekovat delici pruh tam, kde na nem byly polozeny kuzely.

Prijde mi to, ze podobny problem se stal zde ­- ze system nepoznal vymezeni pruhu temi kuzely a pokracoval do protismeru.

Jak tu psal nekdo v diskusi, system, ktery dela chyby za ktere je pak vinen ridic ­(ktery nema cas na reakci, protoze auto udela chybu prilis rychle­) jsou uplne na .....

Bud to proste umi jezdit podle predpisu ­(a slozi to ridicskou zkousku a dostane ridicak­) nebo to na silnici nema co delat.

Algoritmus vyhodnoceni sceny by mel byt jednoduchy ­- vidim silnici, chapu kde jsou moje pruhy, muzu jet. Nevidim silnici, nebo nechapu co se na ni vyskytuje, musim zastavit a vyhnout se tomu.

Podle me to vypada, ze tyto systemy jsou naprogramovany spise jako pomocne tempmaty, tedy logika je ­- vidim neco, kdyz to poznam, tak to tam je. Kdyz to nepoznam, tak si hodim digitalni korunou a podle vahy z nejake neuronove site si vylosuju jestli to budu ignorovat nebo se tomu vyhnu. Treba ti skakajici klokani ktere matly autonomni auta v Australii nebo tyto kuzely jsou toho prikladem.

Ani milion kilometru najetych po prazdne dalnici nevyrovna idiocii ridicich systemu v techto kritickych situacich, i kdyz se nam to tak snazi autonomni vyrobci prodat.
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (60) | 18.8.202113:28
Autonomní řízení má být buď plně automatické, abych mohl sedět třeba vzadu a číst si nebo nemá být vůbec. Vše mezi je nesmysl. Nedovedu si představit, že auto řídí samo, kroutí volantem a když se splete a zabočí do pangejtu nebo neuvidí protijedoucí auto, tak mu to volantem znemožním. To nebude nikdy fungovat.
Odpovědět1  0
Jardadoma (1502) | 17.8.202117:10
Pokud s sebou nevzal nikoho dalšího, tak ok. Autopilota asi nezavřou.
Odpovědět2  1
Choakinek (1547) | 18.8.20217:01
To rozhodně není OK. Je dost dobře možné, že ten člověk mohl být schopný a mohl toho na světě ještě spoustu udělat.

A nakonec zemře takto hloupě jak v betatestu nějaké hry?

Mě to tedy dost zneklidňuje.
Odpovědět1  2
maraou (460) | 18.8.202110:24
No jesteze tady nedavaji zpravy o umrtich zpusobenymi normalnimi ridici... to byste byl zneklidnen dvakrat denne jenom v CR.

Za volantem se bude umirat jiste i s autonomnimi systemy. Ovsem jde o statistickou vyznamnost a to si troufam tvrdit bude vyrazne mensi nez s lidskymi ridici.
Kdyz nic, tak autopilot nechlasta, dodrzuje bezpecnou vzdalenost a maximalni rychlost.

Ano bude to nuda za volantem, ale takovy je trend.
Odpovědět3  0
congi (317) | 18.8.202110:24
mel se venovat rizeni, veskere tyhle pomocne systemy delaji z neschopnych jeste neschopnejsi, urcita sorta dementu to dotahla jeste dale a u rizeni maji nasazena sluchatka, wtf?!
Odpovědět2  0
CooliPi (378) | 18.8.202121:12
Coz o to, jestli si to zapnul, tak je to jako hrat Ruskou ruletu, mohl si za to sam. Co ale osadka toho druheho zdemolovaneho vozu, vypada to na celni naraz, mirne zkraje. Nejaky zbohatlik co si hraje s blbou technologii je mi ukradeny. Jeho volba.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.