reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roboti od LG: průvodce po letišti nebo pomocník v domácnosti

6.1.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Roboti od LG: průvodce po letišti nebo pomocník v domácnosti
Na veletrhu CES společnosti představují běžnou elektroniku, ale i méně tradiční kousky. LG na CESu letos mimo jiné předvedlo i několik svých robotů, dva z nich jsou určeni speciálně pro použití na letištích.
Robotika se neustále posunuje kupředu a vědci vymýšlejí stále nové a nové roboty, kteří by mohli lidem různými způsoby ulehčovat život. Jsme zvyklí sice na lidské recepční, v páru belgických nemocnic však tuto úlohu už převzal informační robot Pepper. Robotičtí pomocníci mohou například sloužit i jako terapeuti pro děti s autismem.

Na právě probíhajícím veletrhu CES 2017 v Las Vegas představila jihokorejská společnost LG své roboty, pár z nich je navržen speciálně pro použití na letištích. LG vyrobilo rovnou dva typy těchto robotů, přičemž každý z nich je uzpůsoben pro jiný druh činnosti.

První typ robota je určen pro provázení po letištní hale a okolí. Takový robot ukáže zmateným cestovatelům správnou cestu, v případě potřeby zodpoví otázky a poradí. Druhý robot je stvořený pro jiný druh práce, jeho hlavním úkolem je udržet na letišti čistotu a sbírat smetí, které se při tak velkém počtu lidí na zemi rychle nahromadí.





Zároveň by vše mělo být velmi jednoduché. LG navrhlo robotického průvodce tak, aby se řídil podle letenky. Robot sám pak cestujícího zavede ke správné odletové bráně. Konverzaci může vést ve čtyřech jazycích, což je angličtina, standardní čínština, japonština a korejština. Robot může podat cestujícímu například informace o tom, jaké je počasí na místě, kde pasažér poletí. Na přední straně robota nechybí ani velký displej, na kterém se objevují různé důležité informace nebo třeba mapa letiště.

Uklízecí robot už pro cestující, kteří se budou pohybovat po letišti, tak zajímavý nebude. Tento robot má za úkol jen neustále jezdit a vysávat podlahu. Nechybí senzory a kamery, díky kterým se může vyhnout překážkám a lidem, na přeplněném letišti je to skutečně potřeba. V podstatě se jedná pouze o větší a schopnější robotický vysavač.

Dalším robotem od LG, který se na CESu předváděl, je Hub Robot, který má za úkol se svým menším parťákem řídit domácnost. Kromě toho, že na své majitele mohou ukazovat přátelský úsměv a přikyvovat, dokážou ovládat chytrá zařízení v domě. Pomocí vestavěné kamery je také robot schopný rozpoznat jednotlivé obyvatele domu a podle toho například přizpůsobit svůj pozdrav. Hub Robot může být i pomocníkem v kuchyni, je schopný předříkávat instrukce při vaření podle určitého receptu či kontrolovat obsah chytré lednice. Není ale známo, kolik bude Hub Robot stát či kdy ho bude možné koupit, což jsou podstatné detaily.

LG myslelo i na zahradu. Pokud bude chytrá celá domácnost, je třeba i robotickou sekačku na trávník. Tento robot používá podobnou výbavu senzorů jako čisticí letištní robot, jedinou výjimkou jsou ostré a přesné nože na sekání trávy.

Jihokorejský výrobce LG tedy předvedl na veletrhu CES celou sérii svých robotů. Zdá se tedy, že společnost se snaží přispět do oblasti Internet of Things, co nejvíce. Společnost LG už plánuje i odzkoušení svých letištních robotů přímo v praxi. Tyto dva stroje bude možné spatřit už v průběhu tohoto roku na Mezinárodním letišti Inčchon v Soulu.

Zdroje: engadget.com, ign.com
reklama