reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotická medúza může monitorovat ohrožené korálové útesy

9.10.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotická medúza může monitorovat ohrožené korálové útesy
Výzkumníci se při navrhování a tvorbě nových robotů často inspirují u zástupců zvířecí říše. Nejinak je tomu i u vodního robota, který svým vzhledem připomíná medúzu a v budoucnu bude mít za úkol monitorovat korálové útesy. 
Robotická medúza, kterou sestrojil výzkumný tým z Florida Atlantic University ve spolupráci s Úřadem pro námořní výzkum USA, může jednoho dne nenápadně plavat v mořích a oceánech a monitorovat ohrožené korálové útesy. Žahavce připomíná robot zejména podobným způsobem pohybu, který je ve vodním prostředí velmi efektivní. 
 
Robot, při jehož tvorbě se vědci inspirovali talířovkou ušatou, je vyroben pomocí technologie 3D tisku z měkkého silikonového materiálu a pohybuje se pomocí hydraulických chapadel. Voda nasávaná z okolního prostředí zajistí "nafouknutí" těchto chapadel. Působením jejich pružnosti se následně zase vypouští ven, čímž vzniká pohyb, který se podobá plavání medúzy. Výzkumníci také zkoumali, jaká tvrdost silikonu je pro pohyb nejvhodnější. 
 
 
Roboti monitorující přirozené prostřední okolo korálových útesů jsou pro vědce zabývající se studiem a ochranou podmořského světa velmi důležití, protože mohou sbírat cenná data o těchto křehkých ekosystémech. Tvůrci robotické medúzy ji v budoucnu plánují vybavit senzory na rozpoznávání okolního prostředí, aby se robot dokázal v moři či oceánu sám pohybovat a proplouvat mezi překážkami. Díky měkkému silikonu, z něhož je robotická medúza vyrobena, by také nemělo docházet ve stísněných podmínkách korálových útesů k velkému poškození. 
 
Zdroj: 3ders.org 


reklama