reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotická protéza vidí, čeho se dotýká

5.5.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotická protéza vidí, čeho se dotýká
S rozvojem robotiky se objevují i nové projekty týkající se pokročilých robotických protéz. Právě tyto protézy mají přinést uživateli lepší možnosti. Vědci z Velké Británie vyvíjí systém, díky němuž umělá paže vidí předměty.
Lidem mohou pomáhat roboti, jako je například humanoid Atlas od Boston Dynamics. Když ale není potřeba robotického pomocníka, může se hodit alespoň robotická část. Právě robotika hraje důležitou roli v stále se rozvíjejícím odvětví protetiky. Protézy nyní už nemusí být nepohyblivé nebo jen s minimem funkcí, vědci pracují na pokročilých končetinách, které svými pohyby připomínají hmaty skutečné ruky, i když stále jen poměrně vzdáleně.

Vědci mají různé přístupy k tomu, jak robotickou umělou končetinu ovládat. Robotická protéza, kterou vyvíjí tým z Newcastle University ve Velké Británii, se orientuje pomocí toho, že sama vidí, jaké předměty je třeba uchopit.

Robotická ruka využívá vlastní kamery, která protéze napoví, jaký typ uchopení má zvolit a jakým způsobem se při tom má chovat, aby předmět zůstal pevně sevřený mezi prsty. Pomocí počítačového vidění je tak umělá končetina schopná pomáhat svému uživateli.


Aby mohli uživatelé robotických protéz fungovat se svými končetinami podobně jako zdravý člověk, je důležité, aby byla umělá ruka vnímavá k okolí. Robotické protézy jsou zatím daleko za biologickými končetinami, proto se vědci snaží přijít na různá řešení. Končetina se zabudovanou kamerou umožní uživateli uchopit předmět jen díky jejímu správně nasměrovanému pohledu.

Tým výzkumníků také využil umělou neuronovou síť, aby se robotická končetina mohla při zvedání různých předmětů i trénovat. Vědci necvičili systém na specifických předmětech, ale počítač se učil rozpoznávat předměty a zařazovat je do kategorií podle typu úchopu, který na ně bude nejvhodnější použít. To systému umožní reagovat i na objekty, které nikdy před tím neviděl, což se v oblasti protetiky hodí. Uživatelé totiž budou přicházet do styku s novými věcmi.

Robotická končetina si osvojila čtyři základní typy uchopení předmětů, které jsou k vidění ve videu. Od použití pouze dvou prstů, přes zvedání předmětů třemi prsty se dostala až k používání všech prstů. Systém však má stále své mezery a někdy má s uchopením předmětu trochu problémy.

Tým z Newcastle University doufá, že při dalším vývoji robotické končetiny se povede ji spojit s nervovým systémem člověka. Potom by umělá paže byla schopná snímat tlak a teplotu a přenášet tyto informace přímo do mozku svého uživatele.

Zdroj: engadget.com

reklama