reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotická rukavice pomůže v pohybu rukou pacientů po mrtvici

30.5.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotická rukavice pomůže v pohybu rukou pacientů po mrtvici
Vědci z washingtonské univerzity chtějí pomáhat lidem, kteří prodělali mozkovou mrtvici a jejich horní končetina není pohyblivá. Za účelem rehabilitace takových pacientů vytvořili robotický exoskeleton pro ruku.
Robotika by v budoucnu mohla být úplně běžnou součástí života člověka. V současné době se vývoj robotů a nejrůznějších robotických komponent posunuje dopředu v mnoha oblastech použití. Robotičtí pomocníci se mohou velmi dobře uplatnit ve vojenství, jako pracovníci ve skladech či asistenti v oblastech medicíny. Právě v lékařství se rozvíjí robotické exoskeletony, které mají především za úkol urychlit a usnadnit rehabilitaci pacienta po různých nemocích. Exoskeleton může nabývat různých podob - od celkového robotického obleku, který podpírá páteř i končetiny, až po exoskeletony určené jen pro určité části těla. Taková je i robotická rukavice, kterou vyvíjí vědci z univerzity ve Washingtonu.

Mozková mrtvice může způsobit, že pacienti mají určité části těla paralyzované. Většinou je jedná o jednu polovinu těla a lidé, kteří mozkovou mrtvici prodělali, nemusí být schopni dobře hýbat s některou končetinou. Z toho důvodu musí následně absolvovat rehabilitace a různá cvičení. Výsledky na sebe ale nechávají dlouho čekat. Robotická rukavice, kterou si pacient nasadí na postiženou končetinu, by ale mohla alespoň základní schopnosti pohybu navracet mnohem rychleji.





Robotický exoskeleton určený pro ruku dostal pojmenování Ipsihand. Vědci své zařízení otestovali na 13 lidech, kteří měli mozkovou mrtvici v posledních šesti měsících. Součástí robotické rukavice jsou také elektrody, které se umístí na hlavu, takže uživatel může exoskeleton ovládat. Robotický exoskeleton se tedy svírá a rozevírá podle záměru člověka, který jej má nasazený.

Z třinácti testovaných pacientů bylo dvanáct schopno dokončit testování, které trvalo 12 týdnů. Trénink spočíval ve zvedání kostek a stavění komínů, manipulace s trubkami a zvedání rukou k ústům. Pohyblivost pacientů se na konci tohoto cvičení zlepšila, výsledky by se měly dostavovat rychleji než při běžných metodách trénování končetiny.

Zlepšování testovaných osob záviselo také na tom, jak dobře dokázal systém číst signály z jejich mozku. Cílem vědců je proto nyní zlepšit systém na zachytávání signálů, aby jejich robotická rukavice Ipsihand mohla běžně pomáhat pacientům po mozkové mrtvici.

Zdroj: engadget.com
reklama