reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotická ryba Gilbert vyhrála soutěž o robo-zvíře, které zlepší životní prostředí

2.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Robotická ryba Gilbert vyhrála soutěž o robo-zvíře, které zlepší životní prostředí
Na University of Surrey vyhlásili soutěž o návrh na nejlepšího robota, který by měl bojovat se znečištěním životního prostředí a měl být inspirován zvířetem. Vyhrála to ryba Gilbert, která by se měla postarat o monitorování a odstranění mikroplastů.
Ochrana životního prostředí je velké téma, a na University of Surrey proto vyhlásili soutěž o nejlepšího zvířetem inspirovaného robota, který by měl pomoci světu a stavu prostředí. Vítězným návrhem byla robotická ryba Gilbert od Eleanor Mackintosh z West Sussexu. Studuje chemii a její návrh se inspiroval funkcí rybích žaber a filtrací kyslíku. Robotická ryba zavře žábra, nasaje vodu s nečistotami, pak uzavře svá ústa a žábra naopak otevře. Vodu pak pod tlakem protlačí přes filtry, které tyto nečistoty zachytí. Tímto odstraní nečistoty, které zároveň slouží jako vzorky o stavu vodu.
 
 
Dr. Robert Siddall, který na univerzitě učí robotiku, se se svým týmem pustil do stavby této ryby podle navrženého konceptu a při její výrobě využili technologii 3D tisku. Prototypů bylo hned několik a třeba ten první  byl kvůli netěsnosti rychle zničen, elektronice se voda pochopitelně vůbec nelíbila. Postupně se má ale projekt dále vylepšovat. Dnes má Gilbert např. externí přívod energie přes drát. Má senzory pro případné autonomní ovládání, na tom se ale teprve začíná pracovat a ryba zatím není schopna plně samostatného pohybu. Je také jasné, že při dané velikosti ryby by nic zásadního nevyčistila.
 
Myšlenkou je nicméně i spojovat ryby se základnami, odkud mohou vyplouvat do vodních toků, jezer nebo moří, a sbírat vzorky. Na základně by předávaly vzorky a dobíjely se. Poněvadž je ryba vyrobena pomocí 3D tisku, nadšenci si mohou vyrobit vlastní verzi na své 3D tiskárně. Studenti mají už několik robotických lodí, které monitorují stav vody, takže nová ryba bude přidána do jejich flotily. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama