reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotické ruce poskytnou člověku další pár končetin

5.6.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotické ruce poskytnou člověku další pár končetin
Pro zaneprázněné lidi, kteří potřebují dvě další ruce navíc, vymysleli japonští vědci systém horních robotických končetin, které se dají používat při multitaskingu. Ovládané jsou pomocí dolních končetin.
Robotika může sloužit i k vylepšování lidského těla tam, kde nám příroda už nenadělila. S takovou myšlenkou vyvíjí vědci robotické exoskeletony, které dají svému uživateli schopnost větší síly či méně namáhavého pohybu pomocí podepření různých částí těla. Robotická vylepšení ale nemusí končetiny jen podpírat, můžou rovnou celou paži vytvořit. Je libo třetí a čtvrtou robotickou končetinu? Vědci z Keio University a University of Tokyo vytvořili projekt Metalimbs - dvojici přídatných robotických ramen pro člověka.

Dvě kovové paže zdvojnásobují počet lidských končetin a součástí celého systému je i malý batoh, který uživatel musí mít nasazený na zádech. Řízení těchto přebývajících horních končetin se provádí skutečnými končetinami, a to konkrétně pomocí nohou a chodidel. Pro přesnost je třeba mít pohyby natrénované.


Pokud uživatel zvedne levou nohu, to samé se stane s levou robotickou paží. Pohyb prstů na noze zase zajistí svírání robotické končetiny v pěst. Systém má zabudované i haptické motory, které budou vibrovat a fungovat jako zpětná vazba. Uživatel tedy může kromě sledování očima i takto vědět, že robotické končetiny reagují na předmět. Koncovky paží mohou být přizpůsobeny různým účelům, pro které mají sloužit, takže je možné mít další pár končetin i s různými nástroji a v práci používat třetí a čtvrtou ruku k činnostem navíc.

Technologie byla navržena tak, aby se dala používat zejména při sezení. Jak je možné vidět ve videu, robotické paže takto mohou pomáhat při multitaskingu například v práci. Přídatné robotické končetiny se dají ale používat i při stání, i když je tato činnost trochu neohrabaná.

Kromě lidí, kteří by podobné robotické končetiny navíc používali při multitaskingu, by Metalimbs mohly používat i osoby, které mají své vlastní horní končetiny amputované. To by však ne vždy bylo úplně pohodlné.

Projekt Metalimbs bude uveden na SIGGRAPH 2017 v Los Angeles. Vědci už jsou se svým projektem v pokročilejší fázi, na rozdíl od některých technologií, které by ještě nebyly schopné v praxi moc fungovat. Na skutečné končetiny ale robotický systém stále ještě nemá.

Zdroj: engadget.com

reklama