reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roccat Horde Aimo: "membranická" klávesnice přichází

27.3.2018, Jan Vítek, aktualita
Roccat Horde Aimo: "membranická" klávesnice přichází
Mechanické klávesnice už ztratily své mojo, neboť je nabízí kde kdo, a na trhu tak existuje už nepřeberné množství modelů. Firmy se tak snaží odlišit a mezi nimi i Roccat, která představuje svou Horde Aimo RGB označovanou za "membranickou" klávesnici.
Roccat Horde Aimo RGB už na první pohled vypadá zajímavě díky svým klávesám, které vypadají jako trošku vyšší obdoba Chiclet. Vedle toho tu také máme vyhrazené programovatelné klávesy, nepřehlédnutelný kruhový ovladač a také speciální klávesy v řadě vedle něj. 
 
 
Dle označení Membranical je zřejmé, že Roccat se snažil spojit mechanická a membránová tlačítka, což už mimochodem v podstatě plní běžné hybridní membránové klávesnice, které můžeme koupit za pár stovek. V tomto případě jde ale přeci jen o něco jiného, jak ukazuje následující obrázek. 
 
 
Roccat slibuje to nejlepší z "obou světů" standardních a mechanických klávesnic, ovšem z popisků a obrázku to vypadá, že jde ve skutečnosti o zcela běžné hybridní membránové klávesnice, které mají jen rozdílný zdvih. Ten tu v milimetrech udáván není, ale Roccat se to snaží přepočítat na milisekundy, jež zabere stisk až po sepnutí. Jde o rozpětí 5 až 7,8 ms, přičemž krátký mají makroklávesy a dlouhý všechny ostatní. Standardní membránová klávesnice má mít 9 ms, čili zde opravdu půjde prostě jen o to, že klávesy v Horde Aimo RGB mají nižší zdvih. 
 
 
Kolečko nad numerickou částí může posloužit pro nastavení podsvícení a jeho efektů či jasu, hlasitosti nebo jiných věcí, které umožní systém Dial ve Windows 10. Nejde však o volně se otáčející kolečko. To má rozsah 260 stupňů a celkem 20 kroků. Makro kláves je pak pět v klasické poloze zcela vlevo. 
 
Klávesnice je vybavena procesorem ARM Cortex-M0+ 50MHz a především 512 kB paměti pro uložení profilů. Ze specifikací se dozvíme zdvih alespoň pro makro klávesy, který činí 1,2 mm a na rozdíl od mechanických tlačítek, kde se stisk zaznamenává už cca v polovině zdvihu, je zde zaznamenán až po dosednutí klávesy. 
 
Nelze se také divit, že tu není RGB podsvícení pro každou klávesu zvlášť, což by se zařizovalo špatně, když je v klávesnici jednolitá průhledná membrána. Máme tu tak celkem 12 RGB LED v šesti zónách. Klávesnice se připojuje pomocí 1,8metrového kabelu, váží 1100 gramů a připravena je pro OS Windows 8, Windows 7 a Windows 10. Cena byla stanovena na 99 dolarů / 2800 Kč. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama