reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

RTX 3090 Ti dorazí snad na konci měsíce, RTX 3070 Ti 16 GB zrušena

7.3.2022, Jan Vítek, aktualita
RTX 3090 Ti dorazí snad na konci měsíce, RTX 3070 Ti 16 GB zrušena
NVIDIA nám udělala z našich představ o ucelenosti jejích grafických generací trhací kalendář, takže můžeme očekávat skutečně cokoliv, co je v mantinelech daných dostupnými čipy a paměťmi. 
NVIDIA už na začátku roku oznámila, že GeForce RTX 3090 Ti bude blíže představena ještě v lednu, což se nakonec nestalo a nic jsme se z oficiálních zdrojů nedozvěděli ani v únoru. Neoficiální zdroje ale uváděly, že se objevil jistý problém s paměťmi či snad (i) s BIOSem, který NVIDII neumožnil tuto kartu vyslat na trh, ačkoliv jde v podstatě jen o další model se skutečně plným čipem GA102. A takovou kartu už NVIDIA nabízí z řad svých profesionálních modelů, jenomže ta nevyužívá paměti GDDR6X na dosud nevídaném taktu a ani nemá 450W TBP. Právě v tom tedy skutečně mohl být zakopaný pes. 
 
 
Vedle toho jsme také čekali na další model, a sice GeForce RTX 3070 Ti 16GB, který by tak zřejmě znamenal to samé co RTX 3080 12GB, čili oficiálně nepředstavenou a potichu vypuštěnou kartu, která přijde jako nová verze existujícího modelu. To se ale dle informací z Chiphell Forums nestane, neboť GeForce RTX 3070 Ti 16GB byla údajně zrušena. Těžko říci, proč se k tomu NVIDIA rozhodla (pokud tuto kartu skutečně vážně chystala). Mohlo by jít třeba o to, že Intel stejně své modely Xe Alchemist vypustí na trh až spíše během druhého kvartálu a to už nebude mít smysl se obtěžovat. Jenomže má smysl se obtěžovat s GeForce RTX 3090 Ti? 
 
Máme tu totiž podobnou situaci jako v případě generace Turing, kdy jsme velice dlouho čekali na údajnou RTX 2080 Ti Super, která údajně měla být také vybavena plnou verzí hi-end herního čipu. Ovšem NVIDIA ji sama na rozdíl od RTX 3090 Ti nikdy neslíbila a neukázala a jako poslední desktopový Turing vyslala na trh GeForce RTX 2060 s čipem TU104, a to už v lednu roku 2020. 
 
Leden tohoto roku už je dávno za námi a až 29. března by se přitom na trh měla dostat GeForce RTX 3090 Ti, která se na něm může ohřát jen cca pět měsíců, než nastoupí zbrusu nová 5nm generace Lovelace. Má to smysl? Záleží na tom, kde jej hledáme. Těchto karet pochopitelně nebudou celé zástupy a své zákazníky si jistě najdou a pokud jde o jejich účel, můžeme o nich skutečně uvažovat jako o tréninku na výrobu potenciálně ještě mnohem žravějších karet. Právě proto je možné, že karty RTX 3070 Ti 16GB se už nedočkáme, neboť už je na ni pozdě, ale RTX 3090 Ti i tak může mít smysl, i když dorazí už velice pozdě v cyklu generace Ampere. 


reklama