reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ruský Yandex podal podnět pro vyšetřování amerického Googlu

18.2.2015, Michal Hala, aktualita
Ruský Yandex podal podnět pro vyšetřování amerického Googlu
Ruská společnost Yandex podala k ruskému antimonopolnímu úřadu podnět pro vyšetřování svého amerického konkurenta Google. Důvodem je přibalování aplikací od Googlu do Androidu a přednastavení vyhledávače od Googlu tamtéž.
Yandex namítá, že Android je sice deklarován jako otevřená platforma, ale ve skutečnost prý Google nutí výrobce zařízení s tímto operačním systémem, aby předinstalovávali aplikace právě od Googlu a nastavovali jako výchozí vyhledávač právě ten od Googlu.

A dokonce prý Google těmto výrobcům brání, aby naopak instalovali alternativní řešení. Například právě od Yandexu. Yandex uvádí, že mu tuto skutečnost potvrdili tři výrobci mobilních zařízení - Prestigio, Fly a Explay.

Proto Yandex, provozující stejnojmenný vyhledavač, podal podnět ruské Federální antimonopolní službě k šetření, zda v tomto případě nejde o porušení ruské protimonopolní legislativy.


Yandex vs Google


Yandex přitom není žádná bezvýznamná lokální firmička. V Rusku má pozici zhruba jako u nás Seznam a ovládá kolem 60 % ruského trhu vyhledávačů. Při velikosti ruského trhu tak určitě nejde o malé peníze.

Také jste zvědavi, jak to dopadne? Ve prospěch Yandexu dost možná bude mluvit jeden politicko-společenský faktor. V současné atmosféře stále se vyostřujících vztahů mezi Ruskem a USA a vybičovaného ruského patriotismu může být ruský regulátor v silném pokušení klepnout americký gigant pořádně přes prsty jaksi „z principu“. A běžní Rusové i čelní ruští politici mu za to ještě zatleskají.

Takové problémy ostatně nebude Google řešit prvně – podobným obviněním už musel čelit jak v USA, tak v rámci Evropské unie. A vypadá to, že v Rusku to bude mít podstatně těžší, protože tamní úřady vstřícností vůči západním společnostem poslední dobou zrovna nevynikají.

Co myslíte, je Google obětí honu regulátorů na úspěšné a velké společnosti a intrik méně úspěšné konkurence, nebo prostě postupně pozapomněl na dávné firemní heslo – ono známé „Don‘t be evil”?

Zdroj: CNET, Engadget.
reklama