reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rusové se zhlédli v RISC-V, chystají si na rok 2025 12nm CPU pro osobní počítače

15.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Rusové se zhlédli v RISC-V, chystají si na rok 2025 12nm CPU pro osobní počítače
Ruský konglomerát Rostec specializující se s podporou tamní vlády na investice do technologií, se dle serveru vedomosti.ru chystá vyvíjet nové procesory pro počítače i servery. Využije se zde architektura RISC-V. 
Společnost Rostec nebude na nových procesorech pracovat sama, ale s pomocí serverové firmy Yadro a především firmy Syntacore, která se zabývá navrhováním čipů. Využije se tu mladá architektura RISC-V, která se může stát významnou konkurencí především pro ARM, ale zatím je stále jen na začátku. Rusové by tak rádi měli k dispozici své vlastní RISC-V procesory pro desktopy, notebooky i servery a chtějí se dočkat jejich nasazení v roce 2025. 
 
 
Celý projekt má spolknout dle odhadů nějakých 30 miliard rublů, čili cca 8,7 miliard korun a vedomosti.ru píše o tom, že cílem je prodat nějakých 60 tisíc systémů založených právě na nových procesorech RISC-V, ale to pouze v prvním roce, čili v roce 2025. 
 
Cílem pak je vytvořit nejdříve 8jádrový procesor pracující na cca 2 GHz, přičemž se plánuje využít jistý 12nm výrobní proces. To by mohla dnes zajistit třeba společnost TSMC nebo i jiné vyspělejší, ovšem takovým procesem mohou v roce 2025 disponovat už i mnohé další firmy.
 
Co se týče financování, dvě třetiny zajistí hlavní partneři zapojení do projektu a zbývající třetina přiteče ze státního rozpočtu. Počítá se také, že první hotové systémy budou dodány do ruských ministerstev (školství a zdravotnictví). 
 
Společnost Syntacore také již vyvíjí vlastní procesory založené na RISC-V, a to bez využití licencovaných technologií, ale jak už bylo řečeno celá architektura RISC-V je velice mladá. Tyto procesory navíc nejsou jediné želízko v ohni, které Rusové mají, stačí si vzpomenout na stále vyvíjené čipy Elbrus pro PC či Bajkal s MIPS32 pro výkonnější počítače či spíše servery. A právě firma Rostec je zapojena i do vývoje procesorů Elbrus, přičemž tento projekt bude nejspíše zaměřen na výkonnější desktopy, zatímco procesory s RISC-V by se mohly využít spíše v úspornějších a slabších zařízeních, jak informuje Anandtech.


reklama