reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rychlé rádiové záblesky by mohly pocházet z pohonu mimozemských plachetnic

14.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Rychlé rádiové záblesky by mohly pocházet z pohonu mimozemských plachetnic
Tato fantaskní myšlenka má původ v hlavách astrofyziků z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, kteří se pokusili vysvětlit, jak by tyto záhadné záblesky mohly vzniknout uměle, když už neznáme jejich přirozený původ. S čím přišli?
Avi Loeb a Manasvi Lingam z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics se pokusili vysvětlit možný původ jevu FRB (Fast Radio Burst), čili rychlých rádiových záblesků. Pro ně se dosud nenašlo vysvětlení, které by zahrnovalo přírodní původ. Všechny pozorované FRB, jichž byly necelé dva tucty, pochází z oblastí mimo naši galaxii a vědci se marně snaží najít jejich původ už deset let. První detekovaný FRB byl totiž ohlášen v roce 2007, kdy jej zachytila Parkes Observatory v Austrálii a pak svou měrou přispěly i další teleskopy. Na začátku roku 2015 mohli astronomové dokonce pozorovat jeden takový záblesk živě, čili jej nezjistili pouze analýzou dříve nasbíraných dat.





Dosud tak FRB vysvětlují pouze hypotézy bez pevných základů, mezi něž patří třeba kolize velice hmotných a hustých objektů, čili černých děr nebo neutronových hvězd, které by mohly vytvořit tak silný záblesk šířící se mezi galaxiemi. Vedle toho se uvažuje i o kolapsu pulsarů, oscilacích v magnetickém poli neutronových hvězd nebo dokonce o explozích černých děr na konci procesu kvantového vyzařování.





Avi Loeb a Manasvi Lingam se pokusili najít vysvětlení pro FRB, které by zahrnovalo umělý původ, čili nejspíše nějaké zařízení vytvořené umělou inteligencí, a to na základě toho, co aktuálně víme o fyzice. Nejdříve tak museli spočítat, jaké energetické nároky by daná zařízení měla a zjistili, že by musela být využita dvojnásobná energie slunečního záření, která dopadá na Zemi, což je skutečně dost. Však tzv. sluneční konstanta udávající příkon záření dopadajícího na Zemi činí 1360 W/m2.

Pak bylo na řadě nalezení otázky na to, zda by vůbec bylo možné vytvořit přenosovou soustavu, která by mohla pracovat s takovou energií, aniž by ji to v okamžiku zničilo. To by skutečně mělo být možné s využitím vodního chlazení, což samozřejmě neznamená využití vodního bloku od EKWB, ale zařízení, jehož stavba je zcela mimo naše technické možnosti, nicméně fyzicky to možné je. A nakonec je tu asi nejdůležitější otázka - k čemu by takové zařízení vůbec mělo sloužit a zde je pravděpodobné, že FRB by mohly být pouze vedlejším efektem. A tím primárním efektem by mohl být právě pohon lodí se solárními plachtami, což je opět technologie, která je ověřená. Pak by zdroj FRB teoreticky mohl být občas na pár milisekund nasměrován k Zemi.

Můžeme očekávat, že dříve či později se najde spíše přírodní zdroj těchto záblesků, ale proč by se vědci do té doby nemohli bavit i těmito hypotézami?

Zdroj: Extremetech
reklama