reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 5 5600H "Cezanne" vykazuje velké zlepšení oproti Renoiru

23.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Ryzen 5 5600H "Cezanne" vykazuje velké zlepšení oproti Renoiru
AMD se chystá pořádně zaútočit na Intel i v mobilním světě, kde už to bude mít těžší, neboť už nepůjde jen proti 14nm Comet Lake, ale i proti 10nm procesorům Tiger Lake. Nové AMD Cezanne ale vypadají zatím velice dobře. 
Mezi Cezanne bude patřit i AMD Ryzen 5 5600H, který by měl být společně s ostatními představen už za tři týdny na CES 2021. Nesmíme zapomenout, že vedle Cezanne se mají na trh dostat i Lucienne, čili slabší APU, která budou ve skutečnosti mírně vylepšené modely Renoir. Dalo by se tak mluvit o o Renoir Refresh, jejichž úkolem bude hrát roli levnějších modelů. Ostatně Cezanne budou zcela jistě větší čipy a vzhledem k tomu, že jde ve všech případech o 7nm monolity, je snaha firmy AMD znovu využít generaci Renoir vcelku pochopitelná, ostatně ta není zase tak stará, aby byla zralá na důchod. 
 
 
Záře reflektorů však osvítí především modely Cezanne včetně nového Ryzen 5 5600H, který má svého předchůdce, a to Ryzen 5 4600H. Jedná se o šestijádrové APU, které má mít dle nejnovějších údajů z Geekbench výchozí takt 3,3 GHz a turbo 4,24 GHz (nebo spíše 4,2 GHz). Procesorový výkon pak vypadá tak, že výkon jednoho jádra bude oproti 4600H dokonce o 37 % vyšší a vícejádrový výkon naroste o 18 %. 
 
Co se týče konkurence, pak ta hlavní bude nejspíše v podobě modelu Core i7-10750H, který se společně s modelem Ryzen 5 5600H uplatní ve spíše levnějších noteboocích s grafikami RTX 3000, ostatně jde o nejslabší z dosud známých Cezanne. O levnějších modelech notebooků zde ale pochopitelně mluvíme spíše v relaci s herními modely. Ryzen 5 5600H by pak měl oproti konkurenčnímu Intelu nabídnout o 20 % vyšší jednovláknový výkon a o 3 % vyšší vícevláknový, alespoň dle výsledků testu Geekbench. 
 
 
Jenomže Intel také nebude otálet a brzy představí nové Tiger Lake a mezi nimi i Core i7-11370H, který by měl být o 14 % rychlejší v případě výkonu jednoho jádra. Ovšem jako pouze 4jádrový procesor bude zároveň s tím o 45 % slabší s ohledem na celkový výkon, což Intel bude moci napravit až v době, kdy na trh dostane až osmijádrové Tiger Lake-H a to ještě pár měsíců potrvá. 


reklama