reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 5 5600X už se objevil v podrobném testu

5.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Ryzen 5 5600X už se objevil v podrobném testu
Polský server ITHardware zřejmě nemusí řešit informační embargo firmy AMD, neboť ještě před jeho koncem zveřejnil podrobný test procesoru Ryzen 5 5600X a zřejmě nešlo o chybu, když článek je stále přístupný. 
Můžeme se tak podívat na první kompletní a nezávislou recenzi nového procesoru Ryzen 5 5600X, který se začne s dalšími třemi modely nové generace prodávat již dnes. Server VideoCardz nám pak umístil důležité grafy s výsledky testů na jednu stránku, kde je tak přehled o výkonu nového procesoru v testech Cinebench, Blender, HandBrake, 7-Zip, 3DS Max, GCC a dalších. 
 
 
Pro test byla použita deska MSI MEG X570 ACE s 2x 16 GB DDR4-4600 a grafikou GeForce RTX 2080 Ti. Procesor tak měl k dispozici mimořádně výkonnou paměť, přičemž grafická karta se uplatnila především v praktických herních testech, na něž čekáme i proto, abychom zjistili, zda má AMD v nabídce konečně takové procesory, které se ve hrách vyrovnají Intelu. Soupeřem pro Ryzen 5 5600X byl především Core i9-10850K, který zůstal celkově nepřekonán. Nicméně srovnáváme (téměř) hi-end Intelu s dosud nejslabším Ryzenem nové generace, takže si počkáme ještě na výsledky výkonnějších modelů. 
 
 
A jak je vidět, výběr soupeřů je v tomto testu poněkud omezen, ale aspoň vidíme i to, kam se AMD mezigeneračně posunulo díky srovnání s Ryzenem 5 3600X a zde jsou rozdíly výrazné. Kde také nehraje velkou roli počet jader, tam nový Ryzen umí zaútočit i na 10jádrové Core (3DS Max 2021 či 7-Zip), ovšem výrazně ztrácí zase v CPU testech 3DMarku. Spíše ale pro něj v tomto testu neexistuje soupeř, neboť oba srovnávané procesory od konkurence jsou mimo jeho segment, a to výkonnostní i cenový.  
 
Počkat si tak můžeme spíše na další testy, kde se sejde více testovaných CPU a raději se zmíníme o přetaktování Ryzenu 5 5600X, který prý bez problémů pracoval na taktu 4,8 GHz při napětí 1,275 V, což není vůbec špatné. Další zvyšování frekvence už ale nebylo možné, neboť ani na 1,4 V při 4,9 GHz nebyl tento procesor stabilní. To přitom není daleko od výsledků, které jsme zmínili včera.
 
Zdroj: ITHardware


reklama