reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 5000 nabídnou nový Precision Boost Overdrive 2 se slibem vyššího výkonu

24.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Ryzen 5000 nabídnou nový Precision Boost Overdrive 2 se slibem vyššího výkonu
Společnost AMD přináší společně s procesory Ryzen 5000 také novou verzi technologie Precision Boost Overdrive, která se stará o zajištění vysokého výkonu na základě teplot a napájení. Co nabízí verze 2?
AMD Precision Boost Overdrive 2 je součástí nových procesorů Ryzen 5000 a dle výrobce půjde v tomto případě především o provoz s nižším napětím, respektive o nastavení co možná nejnižšího napětí na celé výkonnostní/frekvenční křivce a dle toho se jedná o Curve Optimizer. Systém se zde nebude spoléhat na fixní nastavení napájecího napětí a namísto toho bude využívat interní senzory procesoru. 
 
 
Každý procesor je svým způsobem unikát, takže má smysl, aby se systém Precision Boost Overdrive choval v závislosti na vlastnostech konkrétního kusu a ne aby využíval univerzální přednastavené hodnoty. Precision Boost Overdrive 2 se tak bude i nadále starat o zajištění maximálního výkonu, ale nově zkusí zajistit snížení spotřeby a teplot pomocí nižšího napětí při jistých taktech. 
 
 
A jak ukazuje druhý obrázek, je zřejmé, že k tomu bude příležitost zvláště při nižších taktech, takže jde v podstatě o automatickou funkci pro provoz procesoru s nižším než nominálním napětím, která bude velice rapidně upravovat hodnoty, a to po milisekundách. 
 
 
Precision Boost Overdrive 2 bude k dispozici až v chystané verzi AGESA 1180, kterou AMD připraví pro desky s čipsety sérií 400 a 500, přičemž my budeme muset samozřejmě počkat na to, až na nich postaví nové verze BIOSů výrobci desek a dají je k dispozici. 
 
 
AMD také tvrdí, že je tu díky adaptivním úpravám napětí možnost získat větší rezervu s ohledem na výdej tepla, což se může odrazit ve výkonu. Konkrétně v případě procesoru Ryzen 9 5900X to může být nárůst o 2 procenta v jednovláknovém a dokonce až o 10 procent ve vícevláknovém zatížení.
 
 
Dle AMD má nový Precision Boost Overdrive 2 nejvyšší šanci přinést pozorovatelnou změnu právě v případě procesorů, které jsou vybaveny více CCD, což jsou v této době z generace Zen 3 zatím jen dva, a to právě Ryzen 9 5900X a pak Ryzen 9 5950X. Ty mají dva CCD, neboli čiplety a je zřejmé, proč tomu tak je. Právě u procesorů s více čiplety je nejvyšší šance, že mezi jednotlivými jádry v nich budou největší rozdíly, neboť jde o dva různé kusy křemíku, a to nehledě na vysoký počet jader. 
 
Uživatelé budou mít možnost zapnout Curve Optimizer nejdříve v BIOSu a později v příštím roce bude pro tuto funkci připraven také Ryzen Master. Některé neuvedené desky ale mohou mít tuto novinku již v BIOSu s AGESA 1100, ovšem oficiální nasazení přijde až ve zmíněné verzi 1180 chystané na prosinec. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama