reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.2.2022, Jan Vítek, aktualita
AMD včera uvedlo na trh nové procesory Ryzen 6000, které už tak lze i otestovat v hotových produktech, čili v nových modelech notebooků. Server PCMag si mohl vyzkoušet v praxi konkrétně aktuální Asus ROG Zephyrus G14.
Ashnobe (7) | 18.2.202211:37
K čemu to ale ve finále bude když nejvýkonnější grafika bude pouze v top modelech. Přeci jen ty notebooky už budou sami o sobě stát ranec.
Odpovědět1  0
durib (290) | 18.2.202212:20
Spíš k čemu budou u herních NTB dvě relativně výkonné grafiky? Není hybridní režim právě o tom, mít co nejmenší spotřebu a až na hry­/GPU náročné aplikace zapnout tu žravou mrchu?
Odpovědět2  0
HoCh (295) | 18.2.202214:04
APU se bude dělat i jako 65w verze pro stolní počítače, kde se výkonná iGPU určitě užije.

Kromě toho je ta výkonná iGPU součástí konceptu SmartShift. Jeho hlavní úlohou ­(přípona Max­) je přesouvat dostupný chladicí výkon mezi CPU a samostatnou AMD grafikou tam, kde je ho právě nejvíc potřeba. Dělá to tak, že mění TDP obou komponent podle poměru jejich aktuálního vytížení. Když se některá z komponent fláká, může ta druhá dostat k dispozici více výkonu ­(=vyšší TDP­). Tak může jet grafika nebo CPU s vyšším TDP, než odpovídá běžnému nastavení.

Druhou úlohou SmrtShift je ­(přípona Eco­) šetřit energii při běhu na baterky. Když se počítač odpojí od napájení může dojít k automatickému přenesení hry na integrovanou iGPU a samostatná GPU se může vypnout a výrazně se tím prodlouží doba hraní na baterky.

Bylo by asi zbytečné kombinovat Rembrandta s nějakou slabou grafikou od Nvidie. Tím spíš, že ta nebude pracovat v SmartShift režimu. Ale dá se čekat, že to výrobci dělat budou, protože mají smlouvy o odběrech od Nvidie ­(určitě včetně těch slabých­) a někam je dát musejí.

Osobně bych radši viděl i v nižších segmentech notebooky se samostatnými grafikami od AMD a možností SmartShift, jako to má ten Asus ROG Zephyrus G14. Ale třeba Lenovo Nitro 5, který se už taky objevil v testech má GPU 3070. Takže Nvidii budou téměř jistě cpát k Rembrandtům i v nižších segmentech. Tak uvidíme , jak se pochlapí ostatní výrobci.
Odpovědět1  0
Mirek55 (602) | 18.2.202212:20
Budou mít lepší efektivitu než starší notebooky za stejný ranec a taky se objeví i nižší verze, které už za ranec snad nebudou. Ono je dneska ve zvyku úmyslně kazit lowend­-nižší mainstream, ale pro normálního smrtelníka co upgraduje­/kupuje nový PC až když ten starý úplně chcípne po min. 5 letech, tam nějaký malý posun ve výkonu vždy je.
Odpovědět0  1
Ashnobe (7) | 18.2.202213:39
Je fakt že pro lidi co dělají upgrade ze staršího tam to mít smysl bude pokud jedou taky na int. grafice. Ale přeci jen by bylo vhodnější kdyby dělali i levnější a slabší příval s top integrovanou grafikou. Tam by to mělo ve finále nejvíc smysl teď. Zvlášť v této době nedostatku grafaren by jim lidé urvali ruce.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1578) | 18.2.202215:38
Lidi jim rvou ruce i tak ­- a nejen lidi, i firmy. Serverové EPYC jsou už pár let špička a Intel jen kouká.
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.