reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 7 5800X3D konečně v herních testech

12.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Ryzen 7 5800X3D konečně v herních testech
Peruánský hardwarový server XanxoGaming se už dříve dostal k procesoru Ryzen 7 5800X3D a nyní ze svého úlovku postupně těží maximum. Výsledky tak servíroval salámovou metodou a nyní už konečně přišel čas i na hry. 
Server XanxoGaming už ukázal i výsledek testu v jedné hře, a sice Shadow of the Tomb Raider, čímž se ukázalo, že Ryzen 7 5800X3D umí být ve hrách výkonnější než Core i9-12900KS. SoTR pochopitelně nebude jediná hra, kde to bude platit, ale zda v nich bude mít Ryzen nad Core převahu, nebo ne, to se ještě nedalo říci. A nedá se to říci ani po zhlédnutí nejnovějších výsledků, v nichž vedle daného Ryzenu figuruje bohužel jen Core i9-12900KF. 
 
Na druhou stranu, Ryzen 7 5800X3D v podstatě nemá v procesoru Core i9-12900KS přímého soupeře, neboť tu jde o ceny 449 a 739 USD, čili skutečně velký rozdíl a i onen 12900KF přijde na 564 USD. Z hlediska cen by se tak měl s novým Ryzenem srovnávat spíše procesor Core i9-12900F (464 USD). Nicméně zde jde prostě o to, kdo bude mít nejvýkonnější procesor pro hry a v tomto ohledu jde cena trošku stranou. 
 
 
Server XanxoGaming provedl dva typy testů, které se liší v rozlišení, a sice 1080p a 720p, a to opět s využitím karty GeForce RTX 3080 Ti Founders Edition. S odřenýma ušima bychom přitom mohli uznat pouze testy v 1080p (Full HD), které mohou ocenit lidé vyzbrojeni monitorem s rychlou obnovovací frekvencí. Ovšem testy v 720p se dají označit za nesmyslné, nebo lépe snad za syntetické, čili takové mohou lépe ukázat rozdíl ve výkonu procesorů, ale s realitou nemají mnoho společného. 
 
I ve Full HD bude sama použitá GeForce RTX 3080 Ti často tvořit úzké hrdlo, což ale prostě znamená, že využít výkonnější procesor stejně nemá smysl, zvláště pokud už v tak nízkém rozlišení ani nehrajeme. Ale to už je obecně dobře známá realita.
 
Výsledky testů tak ve Full HD dopadly buď tak, jak ukazuje nahoře titul Borderlands 3, anebo jako ukazuje dole The Witcher 3. Čili buď jsou na tom testované procesory víceméně stejně, anebo vede Ryzen 7 5800X3D, což platí i pro zmíněný SoTR a navíc ještě Final Fantasy XV či Middle Earth Shadow of War. 
 
 
V rozlišení 720p se pak může rozdíl v FPS ještě prohloubit, jak ukazuje následující graf, ovšem stále existuje dost her, v nichž mají oba procesory srovnatelný výkon, čili v jejich případě ani výrazné snížení rozlišení nic neznamená. 
 
 
Z testů tak vyplývá, že V-Cache v novém Ryzenu je zvláště pro hry skutečně velice užitečná a ten díky ní může být mnohem rychlejší. Pak je tu ovšem i ta otázka, zda a pro koho bude vůbec užitečný takto výkonný procesor, když výkon bude stejně omezen spíše grafickou kartou.  


reklama