reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 9 3950X na levných a drahých deskách: jaký mají vliv na výkon?

19.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Ryzen 9 3950X na levných a drahých deskách: jaký mají vliv na výkon?
Server TechSpot provedl test s procesorem Ryzen 9 3950X, který byl otestován na různých deskách s čipsety X570 a především pak s B450. Ty můžeme brát jako minimum pro takový procesor, ale to ovlivní jeho výkon? 
Ryzen 9 3950X představuje ten nejvýkonnější desktopový procesor historie, pokud jde o vícevláknový výkon. Nový Ryzen ostatně i zakrojuje hluboko do teritoria high-end desktopů a jeho 16 jádrům nedokáže konkurovat mnohé HEDT Core i9. Přirozeně se tak objevují otázky, zda se pro takový procesor hodí i levnější desky. Teoreticky jej můžeme nainstalovat i na levnou desku s čipsetem A320, ostatně přinejmenším Biostar si pro ně přichystal příslušnou podporu v rámci BIOSu. Zda je to ale dobrý nápad, to už je jiná věc. 
 
 
Server TechSpot se tento procesor rozhodl otestovat na více deskách a mezi nimi je pouze jedna s čipsetem X570, a sice hi-end model Gigabyte X570 Aorus Xtreme. Ta ostatně postačí, protože v tomto testu jde především o napájení, respektive to, zda nebude výkon procesoru napájením desky omezen a zda se to neprojeví na jeho výkonu. 
 
Všechny ostatní desky mají ve výbavě čipovou sadu B450, takže jde o střední třídu předchozí generace, ovšem s tím, že aktuální generace čipsetů od AMD svou střední třídu nemá, alespoň zatím. Je třeba říci, že Ryzen 9 3950X by se ve svých nárocích v podstatě neměl lišit od toho, co vyžaduje procesor Ryzen 9 3900X s 12 jádry, neboť ten má stejné 105W TDP. A také lze očekávat, že takovéto TDP není ani pro desky s B450 nic hrozného a snad každá by měla být schopna takový procesor provozovat. Nicméně tak jednoduché to nebude.
 
V rámci takovéhoto testu si vystačíme s několika málo benchmarky, a to zvláště takovými, které dokáží dobře škálovat s počtem jader a dokáží procesor plně vytížit. Takže tu máme především Cinebench R20. 
 
 
Ten ukázal dvě věci: Asus ROG Strix B450-F Gaming je podezřele dobrý, ale to prý kvůli tomu, že do procesoru pouštěl vyšší napětí než ostatní desky. Se záměrně sníženým napětím už tato deska na tom byla o poznání hůř, a to snad až příliš. 
 
 
V Blenderu by se daly očekávat stejné výsledky, ale opět nám tu vyčnívá model od firmy Asus, který je ale překvapivě se sníženým napětím procesoru na tom lépe než na výchozí nastavení. Příčinou měly být původně příliš vysoké teploty VRM, které byly po snížení napětí nižší a to omezilo škrcení výkonu. 
 
 
Není se ani čemu divit, když se podíváme na to, že Asus na standardním nastavení měl výrazně vyšší spotřebu i v porovnání s velice žravým X570 na hi-end desce. Za tím by měl stát nejnovější BIOS, který se výrobci evidentně moc nepovedl, když zvyšuje spotřebu a zároveň v některých testech či zátěži způsobuje problémy se škrcením výkonu. 
 
Ve zdrojovém článku jsou i další grafy, které si stojí za to prohlédnout, ale závěr je prostě takový, že i desky s B450 mohou na Ryzen 9 3950X bohatě stačit a zvláště pak MSI B450 Tomahawk (Max) v ceně kolem 2700 či 2800 Kč. Ta ale pochopitelně rozhodně nepatří mezi nejlevnější modely s B450.  


reklama