reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 9 5950X přetaktován na 6 GHz v Apple iMac Pro?

16.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Ryzen 9 5950X přetaktován na 6 GHz v Apple iMac Pro?
Pokud jde o přetaktování procesorů a navíc poměrně výrazné, obvykle v souvislosti s tím nemluvíme o počítačích Apple. Nyní se ale objevila informace o novém Ryzen 9 5950X na taktu 6 GHz, a to pod macOS 10. 
Ryzen 9 5950X přetaktovaný v počítači iMac Pro a ještě navíc na frekvenci 6 GHz, to vypadá jako velice podivná kombinace. Vzhledem k taktu by mělo jít spíše o taktování s využitím tekutého dusíku, což samo o sobě není nic překvapivého, ale proč by někdo dělat něco takového na počítači iMac Pro? Jde o obdobu All-in-One PC, čili počítač s monitorem v jednom kuse. 
 
 
Existují o tom záznamy v testu Geekbench, ovšem vypadá to, že zřejmě nešlo o test iMac Pro v takové podobě, jakou známe. Máme tu inženýrský vzorek procesoru, takže mohlo jít o nějakou zkušební platformu. Informace o pracovních frekvencích jsou uloženy v souborech .gb5 a ten vztahující se k tomuto testu jasně udává takty nad 6 GHz
 
Navíc se objevil i benchmark s procesorem Ryzen 9 3900X na taktu 5,89 GHz a rovněž na platformě firmy Apple. Vypadá to tak, že někdo v ní si právě testuje starou a novou desktopovou platformu firmy AMD a zkouší, čeho ty jsou schopny dosáhnout. Přinejmenším jde o skutečně vysoké hodnoty v rámci testu Geekbench 5, a to 2022 a 17877 bodů (1 a více jader) pro přetaktovaný Ryzen 9 5950X a 1696 a 15830 bodů pro přetaktovaný Ryzen 9 3900X. 
 
 
Harukaze nám k tomu vytvořil i graf, kde jsou trošku odlišné hodnoty pro první testovaný, které evidentně vycházejí z tohoto testu
 
My se ostatně ještě musíme přesvědčit o tom, jaký taktovací potenciál mají nové Ryzen 5000. Je jasné, že budou dosahovat vyšších taktů než Ryzen 3000, ale teprve uvidíme, zda je s využitím normálního vzduchového či vodního chlazení vůbec bude možné alespoň trošku popohnat, aby to mělo smysl. S taktem 6 GHz ale rozhodně počítat nemůžeme. 


reklama