reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

RyZen a ThreadRipper: obchodní značky pro Zen?

6.12.2016, Jan Vítek, aktualita
RyZen a ThreadRipper: obchodní značky pro Zen?
Společnost AMD si v tomto roce zaregistrovala nové obchodní značky, které by mohly mít co do činění s procesory Zen, ale také s umělou inteligencí. Krom dvou uvedených jsou to také Jitzu, Joro a Grok.
Už za týden se na akci AMD New Horizon dozvíme bliží informace o procesorové generaci Zen, to je dané, neboť to slíbilo samotné AMD. My se můžeme nyní podívat na to, jak s tím v prvé řadě souvisí značky RyZen a ThreadRipper. Už jen dle názvu by mělo jít o procesorové značky spojené s generací Zen, a ta se má utkat s konkurencí od Intelu, a to jak 8jádrovými HEDT modely, tak běžnými 4jádrovými desktopovými procesory.





Značku RyZen si AMD zaregistrovalo uprostřed léta a dle jejího vágního popisu se může týkat v podstatě čehokoliv, neboť hned na prvním místě jsou "polovodičová zařízení" a dále to pokračuje mikroprocesory, čipsety i akcelerovanými procesory (tedy APU). Zkoumání samotného názvu RyZen také moc neřekne. Odhalíme pouze nějaké firmy s tímto názvem a také je v Asii používán jako přezdívka.

ThreadRipper zní přímo hrozivě, ale snad nejde o značku pro technologii SMT, neboť to by znělo poněkud lacině. Zde se do popisu z konce října dostaly i grafické karty, hry, herní konzole, virtuální realita, pracovní stanice, servery, SSD nebo RAM, takže v tomto případě se můžeme na hlavě škrábat ještě víc ve snaze odhadnout, čeho by se měla týkat. Z hlediska tak širokého záběru by se ale dalo říci, že spíše než o hardware by mohlo jít o softwarový produkt, třebas spojený právě s SMT, což je technologie, kterou AMD nabídne se Zeny vůbec poprvé.

Nakonec tu máme Jitzu, Joro a Grok. Když zkusíme najít, kde se asi tak AMD inspirovalo, tak lze ve všech případech vysledovat spojení s AI, ale posuďte sami. Jitzu je slovo nepřekvapivě z Asie, kde znamená nezávislý, autonomní a samoucký. Joro nás přivede k jistému pavoučímu toxinu, který je znám pro svou schopnost selektivně blokovat postsynaptické potenciály v nervové soustavě. Zde je důležité ono slovo "selektivně". A nakonec tu je Grok, které se objevilo v Henleinově (Robert, ne Konrad) novele Cizinec v cizí zemi, kde má význam celkového porozumění až splynutí. Oxforský slovník to upřesňuje na "intuitivní porozumění a vytvoření empatického vztahu".

Takže s čím jiným by měly značky Jitzu, Joro a Grok souviset, když ne s umělou inteligencí? Navíc od samotné CEO společnosti AMD jsme se už mohli několikrát dozvědět, že se chystá s využitím procesorů Zen a grafik Vega prosadit na trhu s AI a hlubokým učením.

Zdroj: wccftech
reklama