reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen i přes svůj výkon cenovou válku s Intelem nepřinesly

13.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Ryzen i přes svůj výkon cenovou válku s Intelem nepřinesly
Nástup procesorů AMD Ryzen potěšil všechny příznivce tržního prostředí se zdravou konkurencí, ovšem oproti očekáváním zůstává Intel naprosto v klidu a zatím vůbec nemění cenu svých procesorů. Na trhu naopak zlevňují spíše procesory Ryzen.
Zatím tak vůbec nezáleží na tom, jaký výkon a poměr výkonu a ceny nabízí nové procesory AMD Ryzen. Na cenách konkurenčních Intelů, které jsou často se srovnatelným výkonem dvakrát dražší, se to zatím nijak neprojevilo. Namísto toho můžeme zaznamenat spíše pokles cen procesorů Ryzen, ale to pouze kvůli tomu, že se jejich ceny jako obvykle na trhu ustalují a výrobci nabízí i lepší nabídku než koupi procesorů za výrobcem doporučené ceny.

Ceny procesorů Intel zatím neklesají ani v zahraničí na západních trzích, natož pak na tom našem, a to jsou Ryzen 7 na trhu už více než měsíc. Je pravda, že problémy s výkonem naše nadšení z nich trošku zmírnily, ale dá se říci, že nejde o nic zásadního, co se předtím nedalo očekávat a především nejde o nic neřešitelného.





Krátce po vypuštění procesorů Ryzen 7 byly zaznamenány poklesy cen procesorů Core, ale ty byly pouze ojedinělé a dočasné. Na našem trhu takový Core i7-7700K dokonce nakrátko spíše zdražil, ale jen aby se dostal na aktuální úroveň, kterou si drží už od únoru tohoto roku. Mluvíme přitom o minimální ceně, přičemž ta průměrná se od uvedení tohoto CPU na trh v podstatě nezměnila. Dá se ale říci, že Ryzen 7 a ani Ryzen 5 není pro tento procesor pravá konkurence, neboť žádný z nových AMD nedosahuje tak vysokého jednovláknového a IPC výkonu. Co ale takový Core i7-6900K?

Graf ceny produktu Intel Core I7-6900K poskytuje server Heureka.cz



V jeho případě si už uvedeme graf z Heureky, který ukazuje, že cena tohoto procesoru postupem času u nás spíše roste. Jde přitom o procesor, jehož výkon s ohledem na cenu v porovnání s Ryzen 7 1800X bledne, neboť se prodává za cenu přes 30 tisíc korun, zatímco AMD stojí polovinu a výkonnostně jde o zcela srovnatelné procesory.

Graf ceny produktu AMD Ryzen 7 1800X poskytuje server Heureka.cz



Ceny procesorů Ryzen se vyvíjejí očekávatelným způsobem, a sice tak, že se rozevřely pomyslné nůžky s minimální a průměrnou cenou. Takový AMD Ryzen 7 1700X se tak dnes dá pořídit i o tisícovku levněji než před měsícem, a to za cca 11.000 Kč. Tím už se velice blíží modelu Core i7-7700K, oproti němuž nabídne dvojnásobný počet jader, fyzických i logických, a tedy celkově mnohem vyšší výkon.

Intel se tak chová, jako by žádné AMD ani neexistovalo a je si stále jistý svou cenovou politikou. Bude tak velice zajímavé sledovat, jak se tato skutečnost projeví na výdělcích CPU divizí obou firem, ale na to je ještě dost času. Jediná zaznamenatelná reakce Intelu je tak uspíšení nástupu platformy X299 a procesorů pro LGA 2066 na letošní červen, kdy bude mít Intel příležitost zlevňovat staré procesory, aniž by tím otevřeně přiznal, že jej k tom donutila pouze konkurence.

reklama