reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

S Tulákem na web

10.4.2002, Jakub Marek, článek
S Tulákem na web
Společnost Linux Labs vydala beta verzi barevného webového prohlížeče pro PalmOS Vagabond (česky tulák, potulný) s podporou cookies, SSL, WAP a mnoha dalších funkcí.
Vagabond je browser typu klient-server, rozšiřující schopnost připojení Palmů k internetu daleko za možnosti tradičního modelu „web clipping”. Pro připojení k internetu používá defaultně vysokorychlostní bránu, provozovanou společností Linux Labs, nicméně uživatelé si budou moci nastavit vlastní server a bránu. Betaverze je zdarma, leč funguje pouze třicet dní. Finální verze prohlížeče bude zcela zdarma, avšak za sadu klient/server bude Linux Labs požadovat „nominální poplatek“.



Vagabond podporuje HTML, WAP, i-mode, cookies, SSL, editaci a exportování oblíbených položek, hot-search, emulaci prohlížečů (IE5, Mozilla atd.), mód bez brány (pouze web clipping), nastavitelnou bránu a domovskou stránku, vypnutí/zapnutí zobrazování grafiky pomocí jednoho tlačítka, rozšířený nástrojový pruh s historií (vypínatelný), automatické doplňování začátků a konců webových adres a další. Poběží na jakémkoli palmovském zařízení se systémem PalmOS 3.2 nebo vyšším. V systému musí být nainstalovány knihovny pro Web Clipping.

Prohlížeč je vydán pod licencí Open Source, což znamená, že uživatelé budou mít přístup ke zdrojovým kódům jak klienta, tak serveru.

Serverová část aplikace běží v Perlu a MySQL a bude nabízena pro individuální použití i pro podnikovou sféru. Linux Labs bude nabízet uložení serverové části na svém serveru, stejně jako sdílený hosting aplikací CGI/Perl na svém hostingovém systému Debian GNU/Linux Hostuniverse.

Betaverzi Vagabondu je možno stáhnout na stránce společnosti LinuxLabs.

reklama