reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Salát z ISS je výživný a chutný jako ten vypěstovaný na Zemi

9.3.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Salát z ISS je výživný a chutný jako ten vypěstovaný na Zemi
Vědci z NASA se zaměřili na zkoumání salátu vypěstovaného ve vesmíru. Zjistili, že listová zelenina vypěstovaná na Mezinárodní vesmírné stanici je výživná jako ta, která vyrostla na planetě Zemi.
Národní úřad pro letectví a kosmonautiku hledá možné způsoby, jak zajistit dostatek výživného jídla při budoucích dlouhých misích astronautů do kosmu. Na Mezinárodní vesmírné stanici dopravování potravin kosmonautům funguje dobře, ale v budoucnu bude třeba vyřešit například zásobování při cestě na Mars a zpět. NASA tedy zkoumá možnosti vypěstovat ve vesmíru různé plodiny, které zajistí přísun důležitých živin. A výzkumníci vsadili i na salát. 
 
Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici několik let zpátky vypěstovali římský salát, který byl nejenom tak chutný jako ten ze Země, ale také tak výživný. Gioia Massa, Christina Khodadad a jejich kolegové z NASA analyzovali vzorky z tří várek salátu, který během let 2014 až 2016 vyrostl na ISS. Bylo provedeno srovnání se salátem vypěstovaným zde na Zemi ve stejných podmínkách, jako byly na Mezinárodní vesmírné stanici. Zajištěna byla kromě dalšího stejná relativní vlhkost, koncentrace oxidu uhličitého a teplota. Výsledek srovnání ukazovat, že výživové hodnoty vzorků ze Země a z vesmíru byly velmi podobné. 
 
 
Hlavní rozdíl mezi saláty vypěstovanými na takto odlišných místech bylo množství mikroorganismů, vzorek z Mezinárodní vesmírné stanice jich měl více. To mohlo být způsobeno mikroflórou, která se na ISS vyskytuje. Žádný z mikroorganismů se ale neukázal jako člověku škodlivý, takže vesmírný salát by mohl budoucím astronautům zajistit bezpečný přísun některých vitamínů a živin. 
 
Výzkumníci z NASA prohlašují, že při dlouhých kosmických misích, nebo dokonce při kolonizaci vesmíru by mohlo být řešením stravovat se i z plodin vypěstovaných v kosmu. Takový čerstvý salát by mohl mít i psychologické výhody, protože pomůže ozvláštnit stereotypní stravu a připomenout astronautům jejich rodnou planetu díky své chuti a vzhledu. Kromě salátu zkouší NASA pro stejné účely i zelí a kapustu. 
 
Zdroj: engadget.com


reklama