reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Salvádor zvažuje přijetí Bitcoinu jako oficiální měny

7.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Salvádor zvažuje přijetí Bitcoinu jako oficiální měny
Kryptoměny se dosud moc nepoužívají v běžném platebním styku. Spojujeme si je spíše se spekulacemi, platbami za nelegální služby či produkty. Salvádor by to ale mohl změnit. Zdejší prezident Nayib Bukele chce Bitcoin přijmout jako oficiální měnu.
O kryptoměnách slýcháváme v poslední době hodně často. I když existují už více než dekádu, dosud se velmi málo využívaly pro běžné placení, a pokud už ano, často jsou ihned konvertovány na běžnou měnu. Více si je spojujeme spíše se spekulacemi nebo platbami na dark netu za nelegální činnosti nebo věci. Situace by se ale mohla i změnit. Bitcoin a jiné kryptoměny začínají být stále častěji podporovány i na dalších platebních systémech a máme zde dokonce první zemi, která zvažuje přijetí Bitcoinu jako oficiální měny.
 
Nayib Bukele
salvadorský prezident Nayib Bukele, autor: AndreX, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Je jím Salvádor ve Střední Americe. Tato země o trochu více než čtvrtinové rozloze ČR má mladého prezidenta, kterým je Nayib Bukele. Ten chce, aby Salvadořané žijící v zahraničí mohli zasílat domů peníze rychleji, levněji a snáz, což by mělo i pomoci zaměstnanosti a ekonomice. Peníze plynoucí od migrantů zpět do Salvadoru totiž tvoří 20 % salvadorského HDP. Konkrétně jde o zhruba 5,5 mld. USD ročně. Na poplatcích při standardních platbách lidé ztratí i více než 10 % a tyto platby trvají zpravidla několik dní. Země dosud hodně funguje na hotovostních platbách, 70 % obyvatel totiž nemá ani bankovní účet.
 
V tomto případě ale může být problémem značná volatilita hodnoty Bitcoinu. Ten od svého maxima v polovině letošního dubna ztratil 44 % své hodnoty, nyní se trochu stabilizoval. Návrh o přijetí Bitcoinu se dostane do Kongresu příští týden.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama