reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samočistící toalety: téměř 100% čistota v letadlech díky UV záření

15.3.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Samočistící toalety: téměř 100% čistota v letadlech díky UV záření
Znáte ten pocit, když jdete ve vlaku nebo v letadle na toaletu, a vše vám přijde špinavé? Boeing přichází s velmi efektivním řešením WC ve svých letadlech. Toalety se totiž budou čistit kompletně samy!
Toalety v dopravních prostředcích nejsou příliš čistým místem, protože je navštěvuje velké množství lidí a není možné je neustále dezinfikovat a udržovat v naprosto čistém stavu. Boeing na to jde tedy jinak a představil prototyp toalety, která bude schopná se uklidit sama.

A jak to bude dělat? K odstranění bakterií bude na toaletě nainstalovaný systém UV světel. Nebude to ale jen tak ledajaké UV záření, musí mít hodně krátkou vlnovou délku - 200 nm až 122 nm. Tím pádem nebude představovat pro lidi žádné nebezpečí. Pro mikroorganismy je však toto UV záření doslova smrtící. Až 99,99 % veškerých bakterií je při ozáření zlikvidováno.



Na toaletě jsou namontovány senzory, které zjistí, zda je právě prázdná. Když WC zrovna žádný člověk nepoužívá, je totiž ta správná doba na celkovou očistu. UV světlo se automaticky zapne a veškeré černé pasažéry v podobě mikroorganismů odstraní, nevynechá při tom v místnosti ani místečko.

Vše na této toaletě je zároveň navrženo tak, aby se cestující nemusel ničeho dotýkat. Prkýnko od záchodové mísy se zvedá automaticky s pomocí pohybového senzoru, koš je možné otevřít sešlápnutím pedálu. Tohle už ovšem v dnešní době nepředstavuje nic nového a jedná se o standard.

Celý tento projekt se jeví jako velmi praktický a dobrý nápad pro veřejné toalety, kde se během krátké doby vystřídá velká spousta lidí. Taková místa prostě není možné udržet normálním způsobem v čistotě, díky UV záření se však o vlastní hygienu postarají samy.

Zdroj: IFLScience, Boeing
reklama