reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 980 PRO s PCIe 4.0 a 6,5 GB/s přijde za pár týdnů

12.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Samsung 980 PRO s PCIe 4.0 a 6,5 GB/s přijde za pár týdnů
Počátkem ledna ukázala společnost Samsung své nové SSD disky 980 PRO. Ty mají využít rychlejšího rozhraní PCIe 4.0 a dosahovat velmi vysokých rychlostí až 6500 MB/s. Objevit se mají už zanedlouho.
Společnost Samsungpřed téměř půl rokem ukázala své nové SSD disky 980 PRO využívající velmi rychlého rozhraní PCIe 4.0. Šlo však jen o první kusy a na prodej si musíme stále ještě počkat. Nyní to ale vypadá, že se čekání chýlí ke konci. Známý a poměrně spolehlivý leaker Ice universe totiž na svém účtu na Twitteru informoval o tom, že se má nový model představit ve finální verzi během následujících dvou měsíců. Jde tedy už jen o několikatýdenní záležitost, tedy někdy do poloviny srpna.
 
Samsung 980 PRO
 
Pro připomenutí by bylo dobré zmínit, že Samsung nám slibuje přenosové rychlosti s hodnotami 6,5 GB/s u čtení a 5 GB/s u zápisu. To jsou téměř dvojnásobky toho, co zvládá dnešní 970 PRO s 3,5 GB/s, resp. 2,7 GB/s. Pokud jde o kapacity, tam se prozatím hovoří o modelech s 250 GB, 500 GB a 1 TB. Připomeňme ještě, že v těchto dnech Samsung zaujal také dalším SSD z úplně opačného konce nabídky. Samsung 870 QVO totiž naopak přineslo standardní rozhraní SATA 6Gb/s a obrovskou kapacitu 8 TB. Šlo ale o předčasný únik.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama