reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 980 PRO se chystá na trh ve třech verzích, bude MLC?

30.6.2020, Jan Vítek, aktualita
Samsung 980 PRO se chystá na trh ve třech verzích, bude MLC?
Společnost Samsung už letos na začátku roku ukázala nová SSD 980 PRO a nyní to vypadá, že ta konečně už brzy přijdou na trh. Ukazují se také už tři konkrétní modely, které prošly skrz korejské regulační úřady. 
reklama
Samsung 980 PRO tak prošly skrz korejské regulační orgány a brzy by se měly dostat na trh. Zákazníci by jistě ocenili, kdyby výrobce zůstal u pamětí typu MLC, které zapisují pouze dva bity do buňky. Ještě lepší by pochopitelně byly paměti SLC zapisující jen jeden bit do jedné buňky, ale o nich už nemůžeme v souvislosti s touto řadou uvažovat a můžeme být rádi za ponechání technologie MLC. 
 
 
Dozvídáme se také, že na trh přijdou tři modely, a to výše zobrazený 1TB (MZ-V8P1T0), dále 500GB model (MZ-V8P500) a nakonec 250GB model (MZ-V8P250). To samo o sobě napovídá, že skutečně půjde o SSD s buňkami MLC, neboť verze s TLC by už pravděpodobně nabídly i 2TB verzi. 
 
Jako novinka je tu rozhraní PCIe 4.0 x4 pro nejnovější sestavy, přičemž zákazníci se mohou těšit na rychlost sekvenčního čtení až 6500 MB/s a zápis až 5000 MB/s. Tato SSD tak budou orientována především na vysoký výkon za ještě rozumnou cenu, takže půjde o ideální volbu pro pracovní stanice, jejichž majitel ocení i rychlý zápis. 
 
Nicméně si budeme muset počkat až na podrobné testy, abychom viděli, jak na tom budou nové Samsungy 980 PRO s dlouhodobě udržitelným výkonem a jak to v jejich případě bude třeba s SLC cache. Tu totiž předchozí, respektive stále aktuální SSD Samsung 970 PRO nevyužívají, ovšem na druhou stranu také dosahují propustnosti maximálně 3500 MB/s a je otázka, zda MLC paměti budou na zvýšenou propustnost nových SSD při zápisu samy o sobě stačit. 
 
To se ale dozvíme někdy později. Očekává se, že Samsung 980 PRO nastoupí na trh někdy během třetího kvartálu, který začíná zítra. 
 


reklama