reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung a SK hynix přestanou vyrábět paměti DDR3

1.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Samsung a SK hynix přestanou vyrábět paměti DDR3
Nedávno jsme se od TrendForce dozvěděli, že paměti DDR3 budou brzy už mnohem hůře k sehnání, neboť se redukuje jejich výroba a ta už v některých případech má i zcela ustat. To nyní potvrzují firmy Samsung a SK hynix.
Paměti DDR3 jsme využívali a stále využíváme s procesory jako Intel Haswell či Sandy Bridge a také jde o generaci spojenou s procesory AMD Bulldozer, čili řadou FX. O takové paměti tak stále může být zájem, i když kdo si chtěl svou sestavu či notebook vylepšit, ten už dávno nemá na co čekat. A zvláště pak už není na co čekat nyní, neboť je jasné, že pamětí DDR3 bude na trhu už jen méně a to znamená i vyšší ceny. 
 
Nejde tu ovšem jen o PC, ale o celou řadu zařízení jako síťové prvky, set-top boxy, levné multimediální stanice a další, které paměti DDR3 dále využívají. Je tedy jasné, že s paměťmi DDR3 skončí i mnohé takové produkty. 
 
 
O tenčících se zásobách pamětí DDR3 informovala už před třemi týdny firma TrendForce, takže není překvapivé, že se nyní dozvídáme o plánu ukončit jejich výrobu, což se týká firem Samsung a SK hynix, čili dvou hlavních korejských výrobců. Jim může konkurovat už leda Micron, přičemž všichni ostatní výrobci DRAM můžeme považovat za muší váhy, přičemž sám Micron zatím dle Digitimes neplánuje výrobu DDR3 ukončit. Ovšem je třeba si uvědomit, že Samsung a SK hynix společně ovládají přes 70 procent trhu s DRAM. 
 
Samsung přitom již informoval své zákazníky, že ještě letos přestane přijímat objednávky na paměti DDR3 a ty pak budou nejpozději během příštího roku splněny. To tak platí pro veškeré DDR3 s kapacitami 1 Gb, 2 Gb a 4 Gb. V případě společnosti SK hynix žádné podrobné informace k dispozici nejsou. 
 
Zákazníci tak mají možnost si ještě za relativně nízké ceny vytvořit zásoby pamětí DDR3 DRAM, jež budou postupně nevyhnutelně zdražovat a zařízení na nich založená také budou mizet z trhu, aby je nahradila ta, která už využívají DDR4. Ale to je součástí přirozeného koloběhu.  


reklama