reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung i SK Hynix mají mít problémy s výtěžností 18nm DRAM

21.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Samsung i SK Hynix mají mít problémy s výtěžností 18nm DRAM
Pokud jde o operační paměti, v poslední době přichází spíše špatné zprávy než ty dobré. Nyní tu máme novou, která nepotěší a jde o výtěžnost pamětí DRAM vyráběných 18nm procesem společnostmi Samsung a SK Hynix. 
Jde zcela bezpečně o dva největší výrobce pamětí DRAM na světě, kteří společně ovládají více než dvě třetiny trhu. Oba přitom dle Digitimes měli být zasaženi jednou velkou nepříjemností, a sice nestabilní výtěžností moderních pamětí vyráběných 18nm procesem, což platí především pro produkci hi-endových serverových pamětí. 
 
 
 
To znamená, že už tak dost napnutý trh se ještě více našponuje a vůbec bychom se nedivili, kdyby to ovlivnilo také další segmenty trhu s operačními paměťmi, i když to se nepředpokládá a možná že efekt bude přímo opačný. Jistě to ale bude znamenat pozdržení dodávek serverových pamětí na trh, než se situace vyřeší a výtěžnost se stabilizuje, což by mělo zabrat jeden či dva měsíce.
 
Komentátoři uvádějí, že výtěžnost 18nm pamětí sice může být slabá pro serverové nasazení, kde je nejdůležitější co nejvyšší kvalita a spolehlivost. Ovšem pro spotřebitelské produkty by vyrobené paměti měly stačit, což by mohlo mít za následek to, že jich bude nyní proudit na trh více a ceny půjdou alespoň trošku dolů. Ovšem i kdyby, bude to mít logicky pouze dočasný efekt, který se na koncových cenách vůbec nemusí projevit. 
 
Výrobci serverů a velké společnosti jako Alibaba, Huawei, Lenovo či Tencent už stačili na problémy Samsungu a SK Hynixu reagovat a opět začali odebírat 20nm paměti. 
 
 
Zdroj: Digitimes 


reklama