reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung má brzy předhonit Intel jako největší výrobce čipů

3.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Samsung má brzy předhonit Intel jako největší výrobce čipů
Intel je už mnoho let světová jednička na pozici výrobce počítačových čipů, ale to už dle analytiků nebude trvat dlouho. Na přední pozici se namísto něj tlačí Samsung a ten jej už brzy má vystřídat.
Samotný Samsung prodává mnoho různé elektroniky pod svou značkou včetně telefonů a počítačů, přičemž na trhu se prodává i zboží jiných značek, jež mají v sobě čipy vyrobené právě Samsungem. To je ostatně případ i jiných velkých výrobců čipů včetně Intelu, ale právě Samsung by dosud neohroženou pozici Intelu měl brzy obsadit.





Samotný Intel se na tuto pozici dostal na začátku devadesátých let, kdy na ní vystřídal společnost NEC a od té doby ji nepustil. Jde tak o dobu, kdy Intel přišel s prvními procesory Pentium a začal svou velkou PC jízdu, již jen občas narušilo AMD s opravdu konkurenceschopnými procesory, na něž Intel reagoval i z pozice silnějšího hráče, který si nedovolenými způsoby vynucoval loajalitu prodejců. Nyní je však zlatá éra PC už ta tam a i proto má Intel ustoupit do pozadí, aby jej vystřídal Samsung, a to ve srovnání tržeb za prodané čipy.

To je alespoň názor firmy IC Insights zabývající se průzkumem trhu a dle ní se tak má stát už velice brzo. Právě už za aktuální kvartál má Samsung za své čipy utržit 14,6 miliard dolarů oproti 14,4 miliardám firmy Intel. To nakonec nemusí nastat, neboť jde zatím jen o pouhé předpoklady vývoje na trhu, jež se mohou lišit o celá procenta. Obě firmy mají srovnatelný cíl, a to získat v letošním roce prodejem čipů 60 až 70 miliard tržeb, takže je možné, že se Samsung a Intel bude nějakou dobu přetahovat o prvenství, než jeden z nich převládne.

Samsungu hraje do karet právě neklesající obliba mobilních zařízení, která se po celém světě velice dobře prodávají a prodeje PC, kde vládne zase Intel, už dlouho směřují dolů. Intelu navíc nepomůže ani vzkříšení procesorové nabídky firmy AMD, od níž se předpokládá, že si zase jednou začně ukusovat z procesorového trhu. Samsung je také velký světový výrobce pamětí DRAM a NAND Flash, což jsou čipy, které jsou velice zapotřebí právě i v mobilních zařízeních a i kvůli této poptávce jejich ceny v poslední době stoupaly a v případě NAND Flash ještě mají v blízké budoucnosti dále růst.

Uvidíme pak, co se světem PC provede nové spojenectví ARM a Microsoftu, které má přinést do mobilního světa nový typ zařízení, na nichž budou běžet plnohodnotné desktopové Windows i s podporou Win32 aplikací.

Zdroj: PCMag
reklama