reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung Odyssey G7 s QLED konečně přicházejí na trh

1.6.2020, Jan Vítek, aktualita
Samsung Odyssey G7 s QLED konečně přicházejí na trh
Samsung poprvé odhalil monitorovou řadu Odyssey na začátku tohoto roku na CES 2020 a už dle zvoleného názvu by mělo jít o výjimečný hardware, nebo alespoň o kvalitní herní řadu. Čeho se nakonec dočkáme?
Samsung Odyssey byly představeny s označeními G9 a G7, přičemž v tomto případě nám půjde pouze o dvojici, která se skrývá pod označením G7. Jde o 27" a 32" model, přičemž rozdílná by měla být právě jen úhlopříčka, alespoň pokud jde o hlavní a nejdůležitější specifikace. Oba tak nabízí až 240Hz obnovovací frekvenci s podporou FreeSync a G-Sync, pouze 1ms odezvu GtG a také HDR 600. Za zmínku stojí také prohnuté panely se zakřivením 1000R, které je tak výrazně vyšší, než je obvyklé (1800R). Pokud se tak na tyto monitory budeme dívat akorát ze vzdálenosti jednoho metru, bude tato vzdálenost platit pro celou plochu obrazovky. 
 
 
Samsung dnes ohlásil, že právě nyní vypouští monitory Odyssey G7 na trhy po celém světě, takže reálně dostupné by měly být ještě tento měsíc. Ať už jde o 32", nebo 27" model, dočkáme se rozlišení QHD, čili 2560 x 1440 s poměrem stran 16:9 na panelech VA s technologií QLED. 
 
 
Nicméně i přes HDR 600 se dočteme o typickém jasu 350 cd/m2, který nijak nevybočuje z průměru, i když VESA mluví o maximálním jasu 600 cd/m2 v případě standardu DisplayHDR 600. Samotný Samsung nám k tomu ve své informačně chudé webové prezentaci moc neřekne. 
 
Co se týče synchronizace, pak pokud tu máme FreeSync, respektive konkrétně FreeSync Premium Pro, pak není divu, že vedle toho jde jen o G-Sync Compatible, čili ne o celkovou podporu technologie G-Sync. 
 
Jako herní monitory nám pak Samsung Odyssey G7 dopřejí ještě řadu herních režimů (Custom/FPS/RTS/RPG/AOS/Cinema/DCR), dále mají obvyklé funkce jako Low Input Lag Mode, Virtual Aim Point, Black Equalizer, Eye Saver Mode, Flicker Free a signál můžeme přivést pomocí rozhraní 2x Display Port 1.4, 1x HDMI 2.0, vedle nichž tu je také dvouportový hub s USB 3.0 a sluchátkový konektor. Flexibilní stojan pak lze vyměnit za VESA držák (100 x 100). 
 
Očekávat můžeme ceny kolem 610 eur za 27" model a 700 eur za 32" model. 


reklama