reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung prý pomocí grafenu zdvojnásobí kapacitu Li-ion baterií

26.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Samsung prý pomocí grafenu zdvojnásobí kapacitu Li-ion baterií
Výzkumníci společnosti Samsung říkají, že se jim podařilo vyvinout materiál použitelný k tomu, aby dnes používané baterie typu Li-ion získaly dvojnásobnou kapacitu. Klíčem je použití v poslední době tolik populárního grafenu.
Shodou okolností se před několika dny objevila zpráva o použití grafenu pro výrobu tenounkých žárovek, jejichž světlo lze měnit volbou materiálu pro základnu a volbou vzdálenosti mezi ní a grafenovým proužkem. A abychom si zopakovali, grafen je 2D struktura složená z atomů uhlíku uspořádaných do tvaru šestiúhelníku, jak ukazuje následující obrázek:





Samsung chce využít grafen pro výrobu nového typu katody v bateriích. V minulosti jsme mohli přitom číst o řadě nových a revolučních technologií pro výrobu baterií, ale na trhu jsou stále ty tradiční jako NiMH, Li-Pol nebo právě Li-ion představené již v roce 1991. To nám dává jistou naději, že nová technologie firmy Samsung by se skutečně mohla v dohledné době dostat na trh, když má jít v podstatě pouze o vylepšené baterie Li-ion.

Zdvojnásobení kapacity těchto baterií by přišlo velmi vhod, však výdrž třeba chytrých mobilních telefonů je stále malá a není žádný problém je vybít během jednoho dne. Výzkum probíhal v institutu SAIT (Samsung Advanced Institute of Technology), kde byl použit materiál popsaný jako "high-crystalline graphene" aplikovaný na křemíkovou katodu. Zástupce firmy Samsung také uvedl, že jejím záměrem je tuto technologii vylepšit a následně ji využít u mobilních zařízeních i v elektrických vozidlech. Nic konkrétního o tom, kdy se tak asi stane, jsme se však nedozvěděli.

Samsung také ohlásil, že jeho divize Samsung Electro-Mechanics přestává vyrábět motorky pro pevné disky, takže by se měl již zcela stáhnout z tohoto trhu. Příslušné výrobní kapacity budou odprodány a divize se zaměří na výrobu jiných komponent především pro chytré telefony a fotoaparáty.

Zdroj: Hexus.net
reklama