reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung uvádí světově první karty formátu UFS

7.7.2016, Jan Vítek, aktualita
Samsung uvádí světově první karty formátu UFS
Společnost Samsung Electronics představila světu vůbec první paměťové karty, které spadají do formátu Universal Flash Storage (UFS), a budou tak konkurovat především oblíbeným SD (Secure Digital).
Paměťové karty Universal Flash Storage (UFS) od Samsung Electronics jsou založeny na standardu JEDEC UFS 1.0 Card Extension a zaměřují se na uživatele, kteří potřebují vysokou datovou propustnost, ať už je účel jakýkoliv. Pochopitelně jde ale především o ukládání audiovizuálních materiálů, ať už pomocí kamer, fotoaparátů nebo pro využití v moderních dronech. Tato zpráva se ale týká celého IT průmyslu, a to i PC s jejich paměťovými čtečkami.





Samsung UFS budou ihned k dispozici v kapacitách 256, 128, 64 a 32 GB a výrobce slibuje, že přinesou vyšší výkony i větší pohodlí. Otázka je, v čem ono pohodlí bude spočívat, ale na ony výkony se můžeme už podívat.





Největší karty Universal Flash Storage s kapacitou 256 GB mají oproti typickým kartám formátu micro SD nabídnout 5x rychlejší sekvenční čtení, 2x rychlejší sekvenční zápis a 20x rychlejší náhodné čtení. To znamená konkrétní hodnoty 530 MB/s, 170 MB/s a 40.000 IOPS. Dle Samsungu typická micro SD dnes dokáže nabídnout 95 MB/s a 90 MB/s sekvečního čtení a zápisu a náhodné čtení rychlostí 1800 IOPS.

V reálných testech se ukázalo, že ze 256GB karty UFS dokážeme zkopírovat 5GB videosoubor během cca 10 sekund a když ji využijeme v moderní zrcadlovce, ta na ni dokáže uložit 24 fotografií v extra JPEG kvalitě (celkově přes 1 GB dat) za sedm sekund. Samsung se nyní bude snažit, aby se formát UFS na trhu prosadil a hodlá k tomu pochopitelně použít vlastní hi-end produkty. Zbývá ještě jedna podstatná otázka, a to o cenách a dostupnosti těchto karet.

Zdroj: Hexus.net
reklama