reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung už nabízí svou technologii pro 3D čipy zvanou X-Cube

13.8.2020, Jan Vítek, aktualita
Samsung už nabízí svou technologii pro 3D čipy zvanou X-Cube
Společnost Samsung představila svou obdobu technologie Foveros, kterou používá Intel pro výrobu procesorů Lakefield. Mluvíme o 3D čipech, respektive bychom měli správně mluvit o 3D pouzdření čipů. 
Samsung tak ukazuje, že stejně jako jiné firmy pilně pracoval na nových technologiích pouzdření čipů, které jsou ostatně jedna z hlavních nadějí pro udržení pokroku ve výrobě počítačových čipů. Jde ovšem především o 2,5D technologie představující propojování jednotlivých čipů ležících vedle sebe, které je o výkonu, přičemž 3D technologie vrstvící čipy přímo na sebe se hodí především do mobilního světa, neboť dokáží ušetřit prostor, ovšem přinášejí problémy s chlazením, takže se (alespoň zatím) nehodí pro výkonná řešení. Ostatně Lakefield mají TDP pouze mezi 5 a 7 W. 
 
Nicméně vrstvení čipů na rozdíl od jejich skládání pouze vedle sebe výrobcům umožní, aby mohly být mnohem lépe a potenciálně i snadněji propojeny pomocí vertikálních spojů, které budou navíc logicky mnohem kratší, což má své příznivé dopady na celkovou propustnost, latence i energetickou efektivitu.
 
 
Do 3D pouzdření se tak pustil i samotný Samsung, který nyní ohlašuje, že jeho příslušná technologie eXtended-Cube (X-Cube) už je k dispozici zákazníkům, kteří využívají jeho kapacity. 
 
Dozvídáme se, že v případě Samsungu šlo zatím především o způsob propojení logických čipů s pamětmi SRAM s využitím 7nm a pokročilejších výrobních procesů včetně těch, které využívají EUV litografii. Využívají se zde TSV, čili právě ony výše zmíněné vertikální spoje (Through-Silicon Via). 
 
Samsung tak pomocí X-Cube už sám vyrobil logické čipy, na nichž sedí paměti SRAM, což skutečně není moc odlišné od toho, jak jsou poskládány čipy Intel Lakefield. Ty mají také vespod logické čipy a nad nimi pak paměťové, takže jde o celý SoC plus potřebnou RAM na ploše 12 x 12 mm. 
 
 
Samsung uvádí, že X-Cube nabízí pro pouzdření čipů vyrobených pomocí jeho 7nm a 5nm procesu. O této technologii se chystá prozradit více na konferenci Hot Chips 2020, která začíná už v neděli 16. srpna a potrvá do úterý. 
 
Zdroj: Samsung


reklama