reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung vyrobil první 128GB moduly DDR4 s technologií TSV

27.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Samsung vyrobil první 128GB moduly DDR4 s technologií TSV
Technologie TSV (Through Silicon Via) zasáhla nyní už i do oblasti paměťových modulů. Samsung už podruhé pro výrobu RDIMM modulů využil vrstvené 3D paměti, které jsou vertikálně propojeny právě pomocí TSV.
TSV (Through Silicon Via) můžeme tedy označit za vertikální datové spoje propojující jednotlivé vrstvy paměťového čipu. Ten tak již není jen jednovrstvý a rovinný jako doposud, ale v tomto případě čtyřvrstvý. To znamená, že na stejné místo se vejde čtyřnásobný objem paměti, a právě díky tomu může Samsung nabídnout moduly DIMM s kapacitou 128 GB. Navazuje tak na 64GB moduly 3D TSV DDR4 DRAM využívající první generaci těchto čipů, jež byly představeny již v minulém roce. Nové 128GB moduly mají vynikat nejen kapacitou, ale také vysokou energetickou efektivitou. To je zvláště důležité pro jejich plánované nasazení v serverech a datových centrech. Na jejich využití v osobních počítačích můžeme zatím zapomenout.





Dle více zdrojů je jeden 128GB TSV DDR4 RDIMM složen z celkem 144 čipů DDR4 s kapacitou 8 Gb, které jsou vyrobeny 20nm technologií a uspořádány do 36 čtyřvrstvých pamětí. To tedy dává hrubou kapacitu 144 GB na oboustranném modulu. Každá vrstvená paměť má tzv. master čip, který slouží i jako buffer pro celkovou optimalizaci výkonu a spotřeby paměťového modulu.

Díky tomu mohou nové paměti pracovat na rychlosti až 2400 Mb/s, což je asi dvojnásobek oproti 64GB LRDIMM, a to při snížení spotřeby na polovinu. Na obzoru jsou přitom další moduly s rychlostmi 2667 Mb/s a 3200 Mb/s a navíc se dočkají i běžní zákazníci, kterým chce Samsung také přinést paměťové moduly s TSV čipy DDR4 a podobnou technologii použije také pro výrobu nové generace pamětí HBM pro grafické karty.

Zdroj: The Register
reklama