reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SanDisk představil první duální flash disk s konektorem USB typu C

2.3.2015, Tomáš Kuzin, aktualita
SanDisk představil první duální flash disk s konektorem USB typu C
Na kongresu MWC (Mobile World Congress) ve španělské Barceloně, který dnes oficiálně začal, představila společnost SanDisk svůj první duální USB flash disk, který disponuje konektorem USB type C.
SanDisk předpovídá, že v následujícím roce vznikne 1,6 bilionu fotek, z nichž více než 70 % bude pořízeno mobilním zařízením. Také uvedl statistiky, ze kterých vyplývá, že pro většinu uživatelů je důležité přenášet svá data z mobilních zařízení do počítače a že by uvítali nové a jednodušší možnosti takového přenosu.

Přesně za tímto účelem vznikl nový Dual USB Drive. Jedná se o malý flash disk, který má na jednom konci USB typ C a na druhém klasické USB 3.0. Zatím byl představen ve verzi s kapacitou 32 GB, ale lze očekávat i další verze. Dual USB Drive bude spolupracovat s aplikací Memory Zone app, která je dostupná zdarma na Google Play a umožňuje uživatelům snadnou organizaci, synchronizaci či zálohu svých mobilních dat. Aplikace se spustí automaticky po připojení disku k zařízení. Disk by se měl dostat na trh v 2. čtvrtletí letošního roku, nicméně o ceně zatím nepadlo ani slovo. Bezpochyby nejzajímavější vlastností nového flash disku je však přítomnost konektoru USB typu C.



Přednosti nového univerzálního konektoru jsou nepopiratelné. Vysokorychlostní datové přenosy s teoretickou rychlostí do 10 Gbps (podle standardu USB 3.1) nebo třeba přenos proudu až 5 A při napětích v rozmezí od 5 do 20 V, což nám dává maximální teoretický příkon 100 W, který lze pohodlně použít pro napájení notebooků či miniPC.

Zatím však není zastoupení konektoru USB typ C nijak slavné. I když přední výrobci základních desek jako Asus, MSI nebo ASRock již začali vybavovat své základní desky porty USB 3.1, samotný konektor typu C je však alespoň zatím přítomen pouze na hrstce vybraných desek.

A situace není lepší ani v mobilním světě, znám prakticky pouze tablet Nokia N1, který typ C konektor již má. Nicméně nástup USB typu C lze teprve očekávat. Před několika málo dny např. Microsoft oznámil podporu USB typ C ve Windows 10.

Zdroj Tom’ s hardware
reklama