reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sans Forgetica: font pro dobrého pamatováka

8.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Sans Forgetica: font pro dobrého pamatováka
Výzkumníci z australského Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) přišli se zajímavým výsledkem své práce v podobě speciálního fontu. Ten byl navržen tak, aby pomohl lidem si zapamatovat, co četli. 
V Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) se sešel tým složený z grafických designérů a behaviorálních vědců, čili těch, kteří se zabývají studiem našeho chování ve společnosti, přičemž se zde uplatnila především kognitivní psychologie. Vytvořili společně font Sans Forgetica, který má jednak podpořit zapamatování čteného textu a zároveň být příjemný pro čtení. 
 
 
Jak je na první pohled vidět, jde především o vynechané části písmen, zatímco speciální znaky jako zavináč, závorky či lomítka jsou naopak zobrazeny celé. Znaky jsou celkově také spíše oblé a vyvedeny jsou v kurzívě, ovšem v opačném než obvyklém sklonu. 
 
 
Možná že jste si sami už párkrát vyzkoušeli, co vše je lidské oko schopné přečíst a čemu je lidský mozek schopný porozumět. Člověk obvykle nemá žádný problém číst sovla, jiechjž psíemna jous zřpháenzea, pokud je ovšem na svém místě to první a poslední, protože dostatečně gramotný jedinec už čte slova jako celek a ne po písmenech. Stejně tak je možné snadno přečíst text, jehož horní či dolní polovina chybí. To vše má ale společnou jednu věc, a sice evidentně větší či alespoň jiné zapojení mozku a nejspíše právě to stojí za zpracováním fontu Sans Forgetica. 
 
 
Tento font si můžeme volně stáhnout (OpenType) a využívat, takže i zjistit, zda má něco do sebe a je alespoň příjemný na čtení, jak bylo slibováno. Dle předpokladů šlo výzkumníkům při tvorbě fontu o vytvoření zvýšené obtížnosti při čtení, která má náš mozek vybudit k hlubší činnosti. Testovali jej na skupině 400 studentů a jeho nabízenou verzi vyhodnotili jako tu nejlepší s ohledem na rychlost porozumění a učení se. Argumentují přitom, že pokud se nějaký text čte příliš snadno, nemusí to přimět mozek k potřebné aktivitě. Prostě a jednoduše jde o stavy, kdy něco čteme a ani nevíme co. 
 
Vedle OpenType fontů pro PC, Mac a jiné podporované platformy je nabízeno také rozšíření pro Chrome, které nám dokáže veškerý text na stránkách zobrazit jako Sans Forgetica. Nasnadě je ale otázka, zda potenciální pozitivní efekty časem nezmizí, přeci jen lidský mozek je přizpůsobivý nástroj.
 


reklama