reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire uvádí GPRO X070, pasivně chlazený Radeon RX 5700 XT

18.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Sapphire uvádí GPRO X070, pasivně chlazený Radeon RX 5700 XT
Společnost Sapphire si připravila grafickou kartu s neobvyklým označením GPRO X070, respektive to je neobvyklé právě pro ty, kteří nejsou seznámeni s její dlouho využívanou značkou GPRO. Jedná se o model čipem RX 5700 XT. 
A jak už název karty napovídá, nepůjde zrovna o herní model, i když není důvod, proč bychom si na něm nemohli i zahrát. Primárně jde ale o kartu pro profesionální využití, jak ostatně ukazují následující snímky, kde je celá řada těchto karet v rackovém serveru. 
 
 
Právě to nám napovídá, že samotná karta sice má zcela pasivní chlazení, ovšem bez řádného průtoku vzduchu si přesto nevystačí. Ten v racku zajistí skříňové ventilátory a díky vhodně orientovaným žebrům chladiče karty a provedení skříně by s chlazením neměl být problém, ovšem jiné to může být v běžné ATX skříni, ovšem samozřejmě i tam může být karta vystavena nejlépe přímému ofuku z nasávacího ventilátoru. 
 
 
Nejde ovšem o běžnou kartu určenou do datových center, neboť takové obvykle postrádají obrazové výstupy, jež jsou pro ně ostatně zbytečné. Zde ale najdeme obvyklou výbavu moderních grafických karet, a sice tři DisplayPorty a jeden HDMI. 
 
 
Sapphire GPRO X070 je tedy založen na čipu Radeon RX 5700 XT s 2560 Stream procesory a takty 1605/1755/1905 MHz (v případě výchozího režimu), přičemž i přes zaměření této karty se zmíněný střední takt ve specifikacích označuje jako Game Clock. Výbava paměti je standardní, a to 8 GB GDDR6 na 256bitovém rozhraní a celková spotřeba se má pohybovat pod 180 W. 
 
Ačkoliv je tak tato karta prodávána pod značkou GPRO a v propagačních materiálech ukázána jako součást serverového racku, ve své podstatě jde prostě o další nereferenční model Radeonu RX 5700 XT vybavený velkým hliníkovým pasivem se čtyřmi heatpipe. Ten je ovšem z vrchní strany uzavřený, takže pro efektivní chlazení jej bude nutné opravdu profukovat zboku a je velká otázka, zda by taková karta v ATX sestavě vůbec dokázala správně fungovat. 


reklama