reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate ukázal svůj Exos 2X14, první disk v nabídce s technologií MACH.2

24.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Seagate ukázal svůj Exos 2X14, první disk v nabídce s technologií MACH.2
Mohli bychom si myslet, že produkty firmy Seagate s technologií MACH.2 už jsou běžně na trhu, ovšem tak tomu není. Prvním takovým má být model Exos 2X14, který slibuje na pevné disky neobvyklý výkon. 
Technologie MACH.2 firmy Seagate se objevila už před více než třemi lety, a tak dobře víme, že je založena na využití dvou nezávisle operujících sad ramen s hlavičkami. Jeden pevný disk tak interně funguje podobně jako dva v režimu RAID 0, ovšem navenek jde stále o onen jeden disk, který se ale může pochlubit vysokými přenosovými rychlostmi. 
 
 
Nyní Seagate už konečně uvádí nabídku prvního konkrétního produktu, který MACH.2 využije, a to Exos 2X14 (ST14000NM0001 - PDF), nicméně ani ten se ještě na běžný trh nechystá. Zatím má být k dispozici jen vybraným podnikovým zákazníkům. 
 
Dříve se přitom mluvilo o tom, že od disků s MACH.2 můžeme očekávat datovou propustnost až kolem 480 MB/s, přičemž v případě Exos 2X14 půjde o 524 MB/s (či 500 MiB/s). Náhodné IOPS jsou ale stále slabé, a to 304 při čtení či 384 při zápisu a průměrná latence je 4,16 ms. V sekvenčních operacích se tak disky s MACH.2 už téměř vyrovnají výkonu SSD pro SATA 6 Gb/s, ale jinak to tak slavné pochopitelně nebude. Pro HDD ale mluví jiné výhody, jako výdrž či poměr kapacity a ceny. 
 
Seagate Exos 2X14 v průměru spotřebují 7 W a v nejvyšší zátěži pak až 13,4 W, což není málo, ale je třeba si uvědomit, že jde ve skutečnosti o dva 7TB disky v jednom pouzdře. Co se týče hodnoty MTBF, tu Seagate stanovil na 2,5 milionu hodin, ale více vypovídající je spíše záruka, která je tu pětiletá. 
 
 
První Exos 2X14 už si měly najít cestu ke svým zákazníkům, z nichž někteří by si dle firemní roadmapy měli zkoušet už i 18TB verze. Teprve ale uvidíme, zda a případně kdy budou pevné disky s MACH.2 k dispozici na volném trhu. Nejspíše ale ano vzhledem k tomu, že se s MACH.2 počítá i v pevných discích s technologií HAMR. 


reklama