reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate zavírá jednu ze svých největších továren na HDD

18.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Seagate zavírá jednu ze svých největších továren na HDD
Seagate je jeden z posledních výrobců pevných disků a mezi nimi figuruje s malým odstupem na WD na druhém místě. Pokud si tak právě WD zachová objem svých dodávek, stane se asi brzo naprostou jedničkou s nadpolovičním podílem.
Seagate v minulém roce držel asi 40procentní podíl mezi výrobci pevných disků, přičemž WD si od něj jako světová jednička držel asi 3procentní odstup. Na třetí Toshibu tak nezbývá ani 20 procent, ale její podíl na trhu zase stabilně rostl. Uvidíme tak, jak s těmito čísly zamává rozhodnutí firmy Seagate zavřít jednu ze svých největších továren, kde se vyrábí její pevné disky. Jedná se o čínské zařízení ve Su-čou, jehož konec značně zamává s celkovým objemem vyrobených disků značky Seagate.





Ze strany firmy Seagate jde o plánovaný krok za účelem optimalizace výroby a snížení její kapacity z 55 až 60 milionů disků za kvartál na pouhých 35 až 40 milionů. Za tím vším pochopitelně nestojí nic jiného než celkově klesající poptávka po pevných discích, jež na trhu nahrazují elektronická SSD se stále klesající cenou za gigabajt, i když i ta má své výkyvy. Zvláště v případě notebooků a jiných mobilních počítačů se dnes prosazují buď SSD nebo ještě levnější eMMC a ani správný desktop by dnes neměl spoléhat pouze na pevné disky, pokud od něj chceme rychlou odezvu.

Zavřením továrny v Šu-čou také přijde o práci na 2200 zaměstnanců Seagate, kteří se přidají k osmi tisícovkám lidí, jež firma porůznu propustila už v minulém roce. Zatím není jasné, co Seagate provede ze samotnou továrnou, kterou získal v roce 2006 jako součást akvizovaného Maxtoru. Uvažovat bychom pochopitelně mohli o její přestavbě pro výrobu SSD, ale to už jsou čisté spekulace.

Zdroj: techPowerUp
reklama