reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SemiAccurate: Intel chce vyrábět čiplety GPU Xe v Samsungu

21.1.2021, Jan Vítek, aktualita
SemiAccurate: Intel chce vyrábět čiplety GPU Xe v Samsungu
Dle společnosti TrendForce aktuálně Intel jedná s firmou TSMC o možnostech svého outsourcingu výroby, zatímco Charlie Demerjian ze SemiAccurate zase mluví o využití kapacit firmy Samsung. To se ovšem nevylučuje. 
Intel už zcela nepokrytě zkoumá své možnosti pro využití výrobních kapacit jiných firem, přičemž Samsung a TSMC jsou v podstatě jediné dvě, které připadají v úvahu, neboť jako jediné mají k dispozici potřebné kapacity i vyspělé výrobní technologie. Volných kapacit ale není moc, ovšem právě proto jsme se včera dozvěděli o navýšeném kapitálovém rozpočtu firmy TSMC, který znamená další investice do výroby. 
 
 
Dává tak smysl, aby Intel využil výrobní kapacity Samsungu i TSMC, a to pochopitelně pro různé produkty. Čili pravdu může mít jak TrendForce, že Intel bude v TSMC vyrábět některé své procesory a dále i SemiAccurate, že Samsung poslouží pro výrobu čipletů grafik Xe. Šlo by tak o velice odlišné produkty a Intel by díky tomu mohl co nejlépe využít to, co se mu nabízí, aby odlehčil vlastním továrnám, v nichž se snaží už dlouho ladit 10nm výrobní proces, z nějž se asi už nikdy nestane to, co bylo v plánu, neboť výtěžnost má být aktuálně někde nad 50 procenty.
 
Ostatně Intel má i velké problémy s vývojem 7nm procesu, v jehož případě je už řadu měsíců jasné, že nepřijde včas, aby mohl posloužit pro výrobu prvních produktů, které jsou pro něj určeny. To jsou konkrétně i čipy Ponte Vecchio, na nichž chce Intel založit také nový superpočítač, s nímž chce vstoupit do výkonnostní éry exascale. 
 
Ovšem aby to nebylo jednoduché, tak tu máme také informaci o tom, že Intel chce pro výrobu DG2, čili čipů pro herní Xe-HPG, využít 7nm proces firmy TSMC. Zatím si tak z toho můžeme vzít spíše potvrzení, že Intel aktuálně intenzivně jedná s potenciálními partnery a má zde více možností. 
 
A třeba se právě dnes dozvíme něco bližšího, neboť Intel se chystá zveřejnit své finanční výsledky za celý loňský rok a jako obvykle pak přijde čas na otázky a odpovědi.  


reklama