reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
23.2.2022, Milan Šurkala, aktualita
Cestování Hyperloopem se stále nedočkalo dostupné realizace. A jak to vypadá, asi se ani tak brzy nedočká. Společnost Virgin Hyperloop se rozhodla, že přeprava lidí není na pořadu dne a bude se řešit přeprava nákladu.
Jirka-77 (1108) | 24.2.202210:45
Hyperloop má problémy, ale nevidím tam žádný neřešitelný a nevidím důvod že by to nemohlo existovat. Představuju si desítky let vývoje a vození nákladu s budoucím plánem využití pro lidi. Vození nákladu ukáže statistiku bezpečnosti, která se pak může porovnat s vlakama, autama, letadlama. Zároveň se to rozjede ekonomicky když to bude mezi bližšími velkými městy v bohatším státě, pak pomalu nastoupí přeprava lidí a ti si připlatí za rychlou pohodlnou přepravu. Běžný člověk za to utrácet nebude, maximálně na dovolenou. Bezpečnost řešit jde, jak už tady máme popsaný od víc lidí. Běžnou závadu si představuju že kapsle zůstane stát, jsou možnosti, třeba že vysune kolečka s elektromotorem a dojede pomalu do stanice, nebo se do trubky pustí vzduch, lidi vystoupí třeba v předu do potrubí a půjdou k nejbližšímu unikovému východu, unikové dveře na potrubí nejsou problém, nebo pro ně přijede osobní auto aby nemuseli pěšky. Vše je řešitelný o moc líp než u letadel. To ale nezaručí že do toho každý vleze. Stejně jako do letadla do toho část lidí nevleze. Začínat to bude mezi blízkými velkými městy, kde se najde dost lidí, aby se to využilo. Nevidím problém, že by tím na některých místech nemohli lidi jezdit třeba za 50 let, jen si nemůžem představovat, že to bude za 20 let mezi Prahou a Brnem.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 24.2.202217:05
Technické problémy se samozřejmě dají řešit, ale obávám se, že největším problémem bude ekonomika. Už jen vybudovat normální koleje je dost drahá sranda. Vysokorychlostní stojí patřičně víc. Ale tohle bude ještě o hodně dražší legrace. Plus to nemá smysl dělat jednokolejné,čekáním na protisměrný vlak by se výhoda rychlosti ztratila, takže nutno dvě trubky. Z dost jakostní oceli, velmi zabezpečené proti nějakým ohybúm, prohybům, netěsnostem.... A energetické náklady na prvotní vysání trubek budou dost šílené. Řekněme ­"blbých­" 100 km, krát dvě trubky, krát cca 5 metrů průměru. Aby to nakonec nebylo dražěí, než letadlo.
Odpovědět0  1
wrah666 (6205) | 24.2.20221:10
Inu, maglev je zlý. Fujky fuj. Čínský.. Co na tom, že jde o odzkoušenou a zcela univerzální technologii. Co na tom, že se tím dají vozit lidi i náklady. Co na tom, že v podmínkách měst v USA by to klidně mohlo svištět bohatě přes 500 km­/h.. Národní hrdost nedovolí si ho licencovat a vybudovat.
Odpovědět1  4
Jirka-77 (1108) | 23.2.202223:05
To mě přijde u nové nebezpečné technologie úplně samozřejmý, že vývoj bude nejdřív probíhat bez přepravy lidí stejně jako třeba u nových raket. Minimálně musí přeprava nejdřív nasbírat statistický data o dostatečný spolehlivosti a bylo by drahý a neefektivní provozovat to naprázdno a vozit umělou zátěž. Takhle se to dřív dostane do zisku a je čas na různý záložní systémy podpory života, když kapsle na trase při poruše zastaví. Jako záložní pohon do nejbližší stanice, nebo naplnění potrubí vzduchem a otevření nouzového východu na předku nebo zadku kapsle a pak můžou lidi dojít k nouzovému východu když nejbližší stanice bude daleko.
Odpovědět2  0
Jardadoma (1501) | 23.2.202223:42
Ano tohle vsechno jsem jim tam psal. Zálozní vzduch mouzove vychody z roury a tak. Ale kdo jim tam dobrovolne vleze s vedomim, ze kdyz se neco pokazi, tak se zasekne v roure, bez vzduchu a bez moznosti uteku?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4479) | 24.2.20227:39
"Ale kdo jim tam dobrovolne vleze s vedomim, ze kdyz se neco pokazi, tak se zasekne v roure, bez vzduchu a bez moznosti uteku?­"

Liší se to příliš od možností záchrany, když se něco pokazí v letadle? Tam také nemáte moc optimistické vyhlídky a možnosti útěku, když dojde na velký problém, a lidé tím cestují běžně.
Odpovědět1  0
Jardadoma (1501) | 23.2.202222:32
Už si precetli moje posty na Youtube, ze se jim tam pri poruse budou dusit lidi?
Jsou tam nejmene rok.
Odpovědět3  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.