reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Servery do 40 000 Kč

10.12.2010, Radan Tuhý, článek
Servery do 40 000 Kč
Pokud je potřeba koupit nový server a je k dispozici pouze omezený rozpočet, výběr konečného produktu se stává o něco obtížnější a složitější. Následující článek je zaměřen na možnosti, které máme s částkou 40 tisíc korun (bez DPH).
Kapitoly článku:
Nákup serveru bez jakéhokoli finančního omezení by byla jistě velmi zajímavá činnost s neméně zajímavým výsledkem, a to nejen finančním. Pravdou je, že nějaký limit obvykle existuje (zejména vzhledem k tomu, že IT oddělení a související výdaje jsou často na jednom z prvních míst při snaze o snížení nákladů podniku) a čím méně peněz máme k dispozici, tím obtížnější může být nalezení takového produktu, který bude odpovídat požadavkům jak cenou, tak parametry.

Rozhodli jsme se tedy provést menší průzkum, jaké možnosti máme k dispozici v případě, že je cílem koupit fyzický server (ať už rack mount, nebo tower) s cenou do 40 tisíc korun bez DPH. Tato částka není z pohledu nákupu serveru nijak závratná (například výkonný server pro virtualizaci se pohybuje v řádech statisíců, a to bez datového úložiště), ale dostatečně vysoká na to, aby bylo možné za tyto peníze pořídit fungující řešení včetně rozumné podpory a servisních služeb.




Požadavky na server


Základním požadavkem je v tomto případě fyzický server. Ačkoli by finančně efektivním řešením mohl být virtuální server (nabídek na trhu je poměrně hodně), rozhodli jsme se pro naše potřeby tyto varianty nebrat v úvahu, protože se dá stále nalézt velké množství situací, ve kterých je pořízení outsourcovaného řešení obtížně realizovatelné (např. použití serveru pouze v rámci vnitropodnikové sítě se zavedenou infrastrukturou).

Nákup serveru je do značné míry specifická záležitost a obvykle je konečná konfigurace přizpůsobena účelu, za kterým se server pořizuje. Jsme si vědomi toho, že univerzální konfigurace neexistuje, proto jsme se alespoň pokusili získat v rámci dostupné částky peněz co nejlepší server. Aby bylo možné obsáhnout všechny případné požadavky, byly do porovnání zařazeny jak servery do racku, tak samostatně stojící servery typu tower.




Obecné možnosti při nákupu serveru


Pokud se rozhodneme pořídit si server, máme v zásadě dvě základní možnosti. První z nich je nakoupit komponenty a server následně složit vlastními silami. Tato varianta by mohla být na jednu stranu finančně zajímavá, na druhou stranu nám v tomto případě bude chybět jedna z celkem důležitých součástí, kterou je servisní podpora. Od serveru se většinou očekává vysoká dostupnost, která by vlivem nutnosti reklamace komponenty ve standardním reklamačním řízení mohla být znatelně narušena.

Druhou variantou je nákup již hotového serveru. K této variantě jsme se rozhodli přiklonit i my. Máme tedy k dispozici několik hlavních značkových poskytovatelů serverových řešení, stejně jako několik méně známých poskytovatelů. Celkem rozumným postupem je přímé oslovení největších společností, které jsou schopny sestavit nabídku přímo na míru našim potřebám.




Jak jsme postupovali


Pro účely získání konkrétních nabídek jsme oslovili zastoupení největších společností na trhu (případně výhradní dodavatele v ČR), tedy DELL, IBM a HP. Neznačkové servery jsme se rozhodli do nabídky nezařadit, a to zejména kvůli velmi omezené (či úplně chybějící) podpoře a servisu se započetím oprav následující pracovní den (NBD - Next Business Day).

V následujících kapitolách naleznete jednotlivé společnosti a jejich nabídky (včetně našich praktických zkušeností při jejich získávání), konfigurace serverů a náš komentář ke každému z nich. Nezapomněli jsme ani na závěrečné shrnutí a z něj plynoucí doporučení.
reklama