reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Servery do 40 000 Kč

10.12.2010, Radan Tuhý, článek
Servery do 40 000 Kč
Pokud je potřeba koupit nový server a je k dispozici pouze omezený rozpočet, výběr konečného produktu se stává o něco obtížnější a složitější. Následující článek je zaměřen na možnosti, které máme s částkou 40 tisíc korun (bez DPH).
Kapitoly článku:
Máme za sebou nabídky a konfigurace serverů od tří největších společností na našem trhu, tedy DELL, IBM a HP. Všechny servery v nabídce mají podobnou záruku a podobné konfigurace, přesto lze nalézt drobné odlišnosti. V následujícím shrnutí se pokusíme sesumarizovat všechny zjištěné výhody, nevýhody a skutečnosti a dát dohromady závěrečné doporučení.


Celkové hodnocení


Nejprve se tedy zaměřme na drobné odlišnosti. Pokud budeme brát server jako kompletní balík, neobsahuje pouze samotný hardware, ale také další oblasti, zejména servisní podporu a záruku (plus možnost prodloužení). Obecně lze tedy očekávat do značné míry podobný hardware (výrobcem většiny komponent jsou jiné společností), nicméně v konfiguracích mohou být drobné rozdíly. Rozdíl je možné také najít ve vzdálené správě serveru, kterou si už každý výrobce zajišťuje sám. Je těžko soudit, která je lepší nebo horší - každému může vyhovovat něco trošku jiného.

Jak bylo zmíněno o něco výše, nelze očekávat nějak zásadně rozdílné sestavy, proto jsou např. všechny "rack mount" servery 1U. Podobná je také cena, ale to je asi s ohledem na název tohoto článku zřejmé.

Mezi přednosti hodnocené sestavy od DELLu je úroveň komunikace a fungující servisní podpora NBD. Tyto výhody jsou možná vyváženy o něco málo vyšší cenou. U IBM jsme neměli možnost úroveň komunikace posoudit, ale cenová politika i politika služeb je podobná jako u DELLu. U HP jsme se setkali se srovnatelnými produkty, každopádně ceny jsou zde o něco nižší, proto se nám podařilo dosáhnout při stejné ceně o něco lepší konfigurace.

Pokud bychom měli vzít v úvahu osobní zkušenosti, tak jsme měli v posledních letech možnost pracovat se všemi servery výše uvedených značek a nepozorovali jsme nějak výrazné rozdíly v poruchovosti, v tomto ohledu se dle našeho názoru jedná o vesměs srovnatelné stroje.





Závěr


Na závěr bychom tedy shrnuli, že ideální server (ani ideální značka) pravděpodobně neexistuje. Výběr by měl být vždy proveden dle jasných požadavků. Doporučili bychom následující postup:
  • stanovit zaměření serveru, resp. jeho úlohu
  • stanovit pár nejdůležitějších parametrů konfigurace (např. 8GB RAM, 4 pevné disky)
  • nechat si zaslat nabídky všech společností (s ohledem na výše uvedené)
  • vybrat tu, která je pro naše potřeby nejvýhodnější (důraz na servisní podporu, cenu, výkon, atp.)

Nejedná se pravděpodobně o nijak novátorský přístup, proto věříme, že se osvědčí i vám při výběru serveru, ať už jsou požadavky na server jakékoli.

Pokud máte také nějaké vlastní zkušenosti se servery nebo námi uvedenými společnostmi, budeme rádi, když se o ně s námi podělíte v diskuzi pod článkem.
reklama