reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Servery IBM pro umělou inteligenci kombinují Power8 a Tesla P100

9.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Servery IBM pro umělou inteligenci kombinují Power8 a Tesla P100
Pro výrobce serverového hardwaru je aktuálně velice zajímavá oblast umělé inteligence a strojového učení, o niž soupeří řada firem. S tím je spojena i snaha různých společností vytlačit Intel ze serverového trhu. Co si k tomu připravuje IBM a NVIDIA?
Intel bude muset v příštích letech tvrdě obhajovat svou pozici na serverovém trhu, který však nyní téměř celý ovládá. Zaútočit na něj ale chce jednak společnost ARM, pak také AMD se svými Zen (32jádrové Naples) a také IBM s procesorovou architekturou Power9. To jde přitom jen o procesorové architektury a pak je tu ještě oblast umělé inteligence a strojového učení, v níž je situace dle údajů Intelu také jednoznačně v jeho prospěch. Uvádí totiž, že 97% serverů využívaných pro strojové učení je založeno na jeho hardwaru.

Nedávno jsme také mohli pozorovat krátkou přestřelku mezi Intelem a NVIDIÍ, v níž právě NVIDIA vyplísnila Intel za to, že používal pro dokázání nadřazenosti svých akcelerátorů ve strojovém učení neaktuální benchmarky. Upozornila jej, že kdyby použil nové, získal by zcela jiné výsledky, takže Intel byl tak trošku vytahán za uši. Že slova NVIDIE byla přesně mířená ukázala právě reakce Intelu, který právě poukázal na svou 97% převahu na trhu. Údaje firmy NVIDIA se ani nesnažil vyvrátit a namísto toho argumentoval právě svou dominancí. Nicméně Intel v této oblasti rozhodně nepřešlapuje na místě, jak ukázala akvizice firmy Movidius, která je uznávaný specialista právě na hardware pro umělou inteligenci.




systém IBM Power Systems S822LC pro HPC


Nicméně konkurenti se slétají a NVIDIA stále neúnavně prosazuje GPU jako to pravé pro strojové učení. Získala také důležitého partnera v podobě firmy IBM, který připravil servery IBM Power Systems S822LC založené na dvou procesorech Power8 a čtyřech GPU NVIDIA Tesla P100 využívající NVLink. Procesory Power9 ještě nejsou připraveny a uvádí se, že je budou vyrábět GlobalFoundries pomocí 14nm procesu.

V novém systému IBM je rozhraní NVLink velice důležité, neboť se ukazuje, že v nasazení pro AI může být sběrnice pro komunikaci mezi procesory a GPU akcelerátory velmi úzkým hrdlem. To řeší právě NVLink s propustností až 80 GB/s, o čemž se může dnešní verzi PCI Express jen zdát a v příštích verzích má být NVLink ještě daleko rychlejší. Dle zprávy firmy IBM má ale NVLink v tomto případě nabídnout propustnost "jen" 40 GB/s, což je ale stále daleko lepší než v případě PCI Expres. Server S822LC disponuje výkonem čtyř akcelerátorů P100, z nichž každý dokáže pro AI vyvinout výkon 21 TFLOPS (Half-Precision). Vedle toho je rozšiřitelný o další karty Tesla K80 pomocí sběrnice PCI Express.




nárůst výkonu serveru využívajícího NVLink


První kusy serveru IBM Power Systems S822LC získají prominentní zákazníci jako Oak Ridge National Labs a Lawrence Livermore National Labs, které je využijí jako testovací platformy v přípravě na nasazení budoucích superpočítačů IBM Summit a Sierra. Vedle toho se společnosti IBM a NVIDIA rozhodly, že vytvoří novou laboratoř pro vývojáře, kteří budou chtít využívat jejich výkonné servery, a to IBM-Nvidia Acceleration Lab. IBM už vyzvalo zájemce, aby jej kontaktovali.

Zdroj: Extremetech
reklama