reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Severní Korea bez Internetu: může za to vláda USA?

23.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Severní Korea bez Internetu: může za to vláda USA?
Pro společnost Sony Pictures se situace již víceméně uklidnila, ovšem vypadá to, že nastal čas odplaty. Tou je útok na počítače v Severní Koreji, který trval celý víkend a vyústil v její kompletní odříznutí od Internetu. To už ale bylo opět navázáno.
Kybernetický útok na Severní Koreu následoval po projevu amerického prezidenta Baracka Obamy, který předtím odsoudil rozhodnutí firmy Sony Pictures o stažení filmu The Interview a v pátečním projevu slíbil přiměřenou odvetu. Její místo, čas a způsob bude dle libovůle americké vlády, přičemž dle New York Times nedlouho poté začalo být internetové připojení do Severní Koreje nestabilní a v pondělí byly tamní servery už zcela odříznuty. Spekuluje se tak o trvajícím DDoS útoku, přičemž není jasné, kdo za ním stojí.





Obamovo vyjádření přišlo poté, co vyšetřování FBI odhalilo důkazy, dle nichž má hackerský útok na Sony Pictures opravdu na svědomí Kim Čong-un a Severní Korea. Ta to ale stále odmítá, i když nezapomíná dodávat, že hackerům fandí a je připravena s USA vést válku na jakémkoliv poli, a to včetně kyberprostoru. Skupinu #GOP označila za bojovníky za spravedlnost a Spojené státy zase za hlavní zemi nespravedlnosti. Severní Korea pak jako obvykle nešetří silnými slovy a informuje, že už spustila protiútok, který nezasáhne pouze jednu filmovou společnost. Jejích cílem jsou "všechny bašty amerického imperialismu", atd.

Dle Timesů není zrovna pravděpodobné, že by za internetovým útokem na Severní Koreu stály přímo americké úřady, neboť ty využívají jiné způsoby skrytého boje. S tím lze souhlasit a můžeme si představit spíše to, že se k útoku odhodlala nějaká internetová skupina či komunita, která se tak svérázně mstí za onu malou potupu, kterou přineslo rozhodnutí Sony Pictures a dalších firem vyhovět požadavkům skupiny #GOP. Nyní je severokorejská síť, která mimochodem disponuje pouze 1024 IP adresami, stále pod tlakem.

Co se týče Sony Pictures, pak tato firma se momentálně snaží řešit následné problémy, které přineslo zveřejnění citlivých informací. Nyní tak třeba hrozí Twitteru a chce aby zablokoval uživatele (především Val Broeksmit), kteří stále zveřejňují soukromé e-mailové zprávy vedení Sony Pictures. Dle Twitteru nejde o požadavek v souladu se zákonem DMCA (Digital Millennium Copyright Act), ale rovnou o vyhrožování soudním procesem a tím, že Twitter bude muset zaplatit za všechny škody a ztráty. Sony Pictures se tak evidentně snaží řešit následky úniku co nejrychleji a neváhá k tomu použít velmi silné prostředky. Soudním procesem už hrozila i listům The New York Times, Hollywood Reporter a jiným.





Twitter by tedy asi měl dle představ Sony Pictures ideálně hlídat své uživatele a posuzovat, zda náhodou nezveřejňují nepohodlné informace.

Zdroj: Engadget
reklama