reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SGI a simulace největšího modelu srdce na světě

5.2.2008, Jan Vítek, aktualita
SGI a simulace největšího modelu srdce na světě
Společnost SGI vypustila do světa zajímavou zprávu, která hovoří o vědcích z Univerzity v Montrealu (UdM), kteří využili systém SGI Altix k modelování "srdce budoucnosti". K vytvoření zatím nejdetailnějšího modelu využili 1,2 TB sdílené...
Společnost SGI vypustila do světa zajímavou zprávu, která hovoří o vědcích z Univerzity v Montrealu (UdM), kteří využili systém SGI Altix k modelování "srdce budoucnosti". K vytvoření zatím nejdetailnějšího modelu využili 1,2 TB sdílené paměti Altixu, která jim posloužila pro celkem 2 miliardy modelových prvků (TZ nesprávně mluví o 2 biliónech). Model UdM je tak podstatně detailnější než předešlá verze.



Za vším stojí především Dr. Mark Potse a Dr. Alain Vinet, kteří využívají systém SGI Altix 4700, pro nějž vytvořili elektrokardiografický (ECG) kód pro spočítání modelu srdce. Tento kód byl napsán ještě na starším SGI systému a v roce 2003 přeportovát pro Linuxové prostředí. Ze 120 miliónů bodů se tak mohly stát 2 miliardy.

„Používali jsme tento kód pro náš výzkum a ve skutečnosti jsme jej dále nerozvíjeli, ale po úspěšném pokusu přemýšlím o dalším zlepšení modelu, o jeho zvětšení a detailnějším zpracování, abychom tak obsáhli i další nemoci, se kterými jsme dříve nemohli pracovat,“ uvedl Dr. Potse, jenž na svém modelu simuloval 5 ms aktivace ve tkáňovém bloku, což zahrnovalo systém 2 miliard rovnic, který se řešil více než desetkrát. Test přesto trval jen asi dvě hodiny a následná simulace plného tlukotu srdce by zabrala 2 týdny, ale na tak dlouho si doktoři nemohou celý systém vyhradit. Úspěch v tomto oboru by však mohl znamenat stanovování časnějších diagnóz a zlomové objevy ve způsobech léčby nemocí srdce. Tam zapadají také dědičné nemoci jako syndrom náhlého úmrtí nebo LQT syndrom.

Zdroj: TZ SGI
reklama